Videoboodschap van Koning Willem-Alexander voor de 'Plenary Session, High-level Panel on Water and Disasters' in New York, Verenigde Staten van Amerika

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Bekijk de videoboodschap op YouTube

Velen van u kennen Nederland als een land dat deels onder de zeespiegel ligt. Een land met ruim duizend jaar ervaring op het gebied van watermanagement. Het deel van het Koninkrijk dat het meest wordt bedreigd door het stijgende water ligt echter niet in Europa, maar in het Caribisch gebied.

Bonaire, voor de kust van Venezuela, is een bijzondere gemeente van Nederland en een prachtig eiland met een bevolking van 20.000 mensen.

Ik ken het eiland goed. Ik ben er twee maanden geleden nog geweest met m'n vrouw en oudste dochter. Tijdens ons bezoek hebben we een boottocht gemaakt door de mangroven. Die helpen om overstromingen te voorkomen en beschermen zo de kust. Deze natuurlijke kustbeschermers groeien echter langzaam vol met zeewier dat steeds meer woekert door de stijgende watertemperatuur.

Stormen en een stijgende zeespiegel maken Bonaire nog kwetsbaarder dan het al is. Schokkend dat een vijfde van het eiland, inclusief de hoofdstad Kralendijk eind deze eeuw al onder water kan staan. Geweldig om te zien hoe de eilandbewoners samenwerken om de mangroven te redden en deze ramp zo hopelijk te voorkomen. Ze halen zeewier weg, zodat zoetwater in kreken en rivieren kan blijven stromen.

Er zijn veel eilanden als Bonaire, elk met z'n eigen uitdagingen. Vele daarvan horen bij de Verenigde Naties. Een op de vijf is een kleine eilandstaat in ontwikkeling. Diep respect voor hun inspanningen en pleidooien waarin ze ons manen tot actie.

Dat is overduidelijk hard nodig. Er leven op dit moment ruim 3,5 miljard mensen in gebieden waar klimaatverandering veel impact kan hebben. Sterker nog, die impact is daar nu al merkbaar. Vorig jaar schetste het klimaatpanel van de VN, het IPCC, een alarmerend beeld. Overstromingen, bosbranden die natuur, huizen en infrastructuur bedreigen, extreme hitte en hongersnoden.

Dit soort rampen zetten mensenlevens op de kop.

Maar onderschat de sluimerende problemen niet. 
Watertekorten.
Massamigratie.
Verlies van biodiversiteit.

En het verlies van kostbare landbouwgrond. Zelfs als we de opwarming van de aarde kunnen terugdringen tot 1,6 graden raken we nog steeds acht procent van onze wereldwijde landbouwgrond kwijt. Dit vormt een enorme bedreiging voor de voedselveiligheid in Afrika en elders. Ook in Nederland, waar zout water door onze dijken en duinen sijpelt.

Dit is duidelijk een enorm probleem. Toch ligt de grootste bedreiging niet in de uitdagingen op watergebied of in de rampen die we moeten voorkomen. De grootste bedreiging vormen wij zelf. Het gevaar is dat de mensheid steeds moedelozer en onverschilliger wordt.

Samen met u wil ik proberen om dat te voorkomen.
Ik zet me vooral in voor watermanagement omdat ik er stellig van overtuigd ben dat er zoveel is wat we wél kunnen doen. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.

We hebben de kennis, de technologie en zelfs de financiële middelen. We moeten waterbeheer doeltreffender maken.

De economische, sociale en milieutechnische waarde ervan inzien. We moeten water zien als een wereldwijd goed en integraal stellen in ons beleid. Het is hoog tijd dat al onze waterstromen samenkomen in één kolkende rivier.

Dus laten we samenwerken als overheden, ngo's, bedrijven en gemeenschappen, en stappen zetten.

De wereld komt samen voor de VN-waterconferentie en de New York Water Week: een unieke kans om elkaar te inspireren met ideeën voor initiatieven en acties.

Vaak zijn dat menselijke oplossingen, maar vergeet en onderschat niet waartoe Moeder Aarde in staat is. Zij is onze sterkste en trouwste bondgenoot in onze strijd tegen het water.

We kunnen veel bereiken met natuurlijke oplossingen, aangereikt door onze planeet. Denk aan de mangroven op Bonaire. Simpel, maar effectief. Breng eens een bezoek aan het eiland en bekijk het met uw eigen ogen.

Dank u wel.