Prinses van Oranje maakt kennis met drie defensieonderdelen

Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje heeft het afgelopen jaar kennisgemaakt met drie onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag werd haar door Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim een eerste kennismaking aangeboden met de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine.

De Prinses van Oranje bezocht in april vliegbasis Volkel en vloog mee met een trainingsvlucht van een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens deze vlucht heeft de Prinses kennisgenomen van  de inzet van de F-16 als wapenplatform tegen gronddoelen en tegen vliegtuigen. Voorafgaand aan de vlucht heeft de Prinses uitleg gekregen bij een F-16 simulator. Na afloop sprak zij met betrokken militairen en medewerkers.

In Darp bezocht de Prinses in juni de 43 gemechaniseerde brigade, de heavy infantry brigade van de Koninklijke Landmacht. Zij maakte daar een rit in een Leopard gevechtstank om te ervaren hoe het is om te werken met deze zwaar gepantserde voertuigen. Daarnaast ontmoette zij militairen van het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon. Deze Nederlandse militairen zijn ingedeeld bij het Cavalerieregiment, dat de naam draagt van de Prinses van Oranje: ‘Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia’. 

In Den Helder bezocht de Prinses in augustus de Koninklijke Marine, het krijgsmachtonderdeel waar haar vader is gestart met zijn opleiding. Ze werd hier ontvangen bij de onderzeedienst en ging aan boord van Zr.Ms. Zeeleeuw. Tijdens een tocht onder water heeft de Prinses samen met de bemanning de traditionele Indische rijsttafel gegeten, kreeg ze een rondleiding en uitleg over het leven onder water. Zr.Ms. Zeeleeuw is een van de vier onderzeeboten van de walrusklasse, onderdeel van de NAVO. Prinses Amalia heeft onder begeleiding de onderzeeboot bestuurd en boven water laten komen.

RVD, nr. 322