Dankwoord van Koning Willem-Alexander in de residentie van de gouverneur van Västra Götaland tijdens het staatsbezoek aan Zweden

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Meneer de gouverneur, dames en heren,

Dank u wel voor het hartelijke welkom dat mijn vrouw en ik hier hebben gekregen. Fantastisch om in Göteborg te zijn, de stad die vier eeuwen geleden is ontstaan uit een unieke Zweeds-Nederlandse samenwerking. De straten, de grachten, de huizen: ze ademen nog steeds een Hollandse sfeer.

Deze stad is het levende bewijs is dat er iets prachtigs kan ontstaan als twee landen hun beste krachten bundelen. Niet alleen hun kennis en kunde, maar ook hun bestuurlijke vermogens, hun economische potentieel en vooral ook hun dromen en ambities voor de toekomst.

De geschiedenis van Göteborg is een inspiratiebron voor ons allemaal. Wij zijn ervan overtuigd dat Zweden en Nederland ook in onze tijd samen tot grootse dingen in staat zijn.

De focus daarbij ligt op hernieuwbare energie en de overgang naar een klimaatneutrale economie. 

Vierhonderd jaar geleden ging het om de vraag hoe je een moeras omtovert tot een bloeiende stad.
Nu gaat het om de vraag hoe je bloeiende steden een goede, duurzame toekomst biedt.

Wij hebben een aantal mensen uit het bedrijfsleven en de wetenschap bij ons die graag de samenwerking met u verder versterken. 

Ik hoop dat er nog véél meer mooie verbindingen gaan ontstaan tussen onze beide landen. Nogmaals dank voor uw gastvrijheid. Wij kijken uit naar het vervolg van deze dag!