Koning opent Seven Oceans Simulator centre

Zijne Majesteit de Koning opent dinsdagochtend 28 mei in Wageningen het Seven Oceans Simulator centre (SOSc) van MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland. Met de nieuwe onderzoeksfaciliteiten wil MARIN bijdragen aan schone, slimme en veilige scheepvaart en aan duurzaam gebruik van de oceaan.

Het openingsprogramma vindt plaats in de Binnenvaarttank, één van de testfaciliteiten voor scheepsmodellen van MARIN. Experts van het maritiem onderzoeksinstituut, van de Kustwacht, van reddingsmaatschappij KNRM en van maritieme dienstverleners vertellen over scheepvaartveiligheid, over werken op de steeds drukker bevaren zeeën en over het betrekken van de bemanning bij het ontwerp van nieuwe schepen. Na de openingshandeling krijgt de Koning een rondleiding in het SOSc waar MARIN ‘de zee van de toekomst’ simuleert in grote bolvormige en bewegende simulatoren: een emissieloos schip van de toekomst op waterstof en met windvoortstuwing, een onderhoudschip voor offshore windturbines met kranen en onderwaterdrones en een nieuwe KNRM reddingsboot. Afsluitend spreekt de Koning met betrokkenen bij de ontwikkeling en de realisatie van het simulatorcentrum en met samenwerkingspartners van MARIN uit de maritieme sector. 

De nieuwe simulatoren worden ook gebruikt voor onderzoek naar de toepassing van virtual reality technieken en het monitoren van onbemande schepen. Bemanningen kunnen in het simulatorcentrum worden getraind voor maritieme operaties die steeds complexer worden doordat containerschepen groter worden, het verkeer op zee toeneemt en weerpatronen onvoorspelbaarder worden. Alle simulatoren kunnen aan elkaar worden gekoppeld om situaties na te bootsen met meerdere schepen die onder moeilijke omstandigheden op zee opereren.  

MARIN zet nautisch en hydrodynamisch onderzoek in om schepen, platforms, windturbines en havens te optimaliseren en werkt aan innovaties om duurzame energie-, voedsel- en grondstoffenwinning op zee te realiseren.  

Koning Willem-Alexander, toen nog de Prins van Oranje, opende in 2001 het zeegangs- en manoeuvreerbassin van MARIN.

RVD, nr. 115