Koning opent tentoonstelling ‘Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen’

Zijne Majesteit de Koning opent donderdagmiddag 27 juni de tentoonstelling ‘Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Eind 2023 is door het Rijksvastgoedbedrijf het groot onderhoud van het dak van het Koninklijk Paleis gestart waarbij onder meer de toren en de beelden worden gerestaureerd. Een aantal kunstwerken die normaal op het dak van het paleis staan is tot en met 22 september van dichtbij te bekijken.

Op de tentoonstelling zijn de windvaan, het bronzen beeld Prudentia (Voorzichtigheid), de koperen keizerskroon en 24 originele klokken uit het paleiscarillon te zien. De kunstwerken van het dak tonen zowel de geschiedenis van Amsterdam als het ambacht van de vakmensen uit de zeventiende eeuw. 

Marjan Pantjes, conservator: “Het onderhoud biedt de gelegenheid om diverse topstukken en verhalen van het dak binnen in het Paleis te presenteren. Tijdens de tentoonstelling sta je naast de eeuwenoude windvaan of oog in oog met het metershoge bronzen beeld van Prudentia dat sinds 1667 op twintig meter hoogte vanaf het dak uitkijkt over de Dam. Deze tentoonstelling biedt een unieke kans om de topstukken van het dak te bekijken, voordat ze na restauratie weer voor honderden jaren teruggaan naar hun plek op het dak.”

Op de tentoonstelling zijn ook interviews met erfgoedexperts en vakspecialisten van nu te zien. Onder anderen een smid, de beiaardier en de restauratiearchitect vertellen over hoe de verhalen van het dak hen inspireren.  

‘Hoog! Kijk omhoog. Een dak vol verhalen’ is van 29 juni tot en met 22 september dagelijks te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam. 

RVD, nr. 161