Koningin Máxima bezoekt Myanmar voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling van maandag 30 maart tot en met woensdag 1 april Myanmar.

Koningin Máxima bezoekt het land op uitnodiging van de regering van Myanmar die onlangs de ‘financial inclusion road map’ heeft afgerond. Deze ‘routekaart’ is een plan van aanpak van onder meer de ministeries van Financiën en Economische Zaken, de Centrale Bank en het departement voor Financiële Regulering om de toegang tot betaalbare en veilige financiële diensten voor de inwoners van Myanmar mogelijk te maken. Volgens de VN heeft het land de potentie om zich verder economisch te ontwikkelen. Goede toegang tot een bank- of spaarrekening, verzekeringen of pensioenen is hiervoor essentieel.

Vergroot afbeelding Koningin Máxima bezoekt Myanmar voor toegang tot financiële diensten
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Yangon, 30 maart 2015: Koningin Máxima wordt verwelkomd op de eerste dag tijdens haar 3-daags bezoek aan Myanmar. Koningin Máxima bezoekt als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling van maandag 30 maart tot en met woensdag 1 april Myanmar.

Het bezoek begint in Yangon waar Koningin Máxima onder anderen spreekt met vertegen-woordigers van banken, microfinancieringsinstituten en telecomaanbieders. Samenwerking tussen deze organisaties is van belang om meer mensen gebruik te kunnen laten maken van financiële diensten. Mobiel bankieren is een belangrijk instrument om deze toegang te realiseren.

Op dinsdag 31 maart houdt Koningin Máxima op de Yangon University voor studenten een toespraak over het belang van goede toegang tot financiële diensten. Ook bezoekt zij in de omgeving van Yangon lokale ondernemers die met behulp van een kleine lening hun bedrijfje hebben kunnen uitbreiden.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima houdt op de Yangon University voor studenten een toespraak over het belang van goede toegang tot financiële diensten.

Woensdag 1 april is Koningin Máxima in de hoofdstad Nay Pyi Taw aanwezig bij de lancering van de ‘financial inclusion road map’. Daarnaast heeft zij ontmoetingen met vertegenwoordigers van onder anderen de regering, de Centrale Bank en het parlement van Myanmar over het belang van goede toegang tot financiële diensten voor de ontwikkeling van de inwoners van het land.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Nay Pyi Taw, 1 april 2015: Koningin Máxima is aanwezig bij de lancering van de 'financial inclusion road map'

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).

RVD, nr.72