Koningin Máxima houdt virtuele toespraak bij conferentie Cybersecurity en Inclusieve Financiering

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt donderdagmiddag 10 december online een toespraak bij de openingssessie van de digitale FinCyber Conference on Cybersecurity and Financial Inclusion. Organisatoren zijn Carnegie Endowment for International Peace, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank Groep (WB) en het Wereld Economisch Forum. Koningin Máxima spreekt in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Technologische innovaties in formele financiële diensten (fintech) bieden veel mogelijkheden om mensen toegang te geven tot een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen en digitale betaalmethoden. Hiermee vergroten zij hun kansen op economische en sociale ontwikkeling volgens onder meer de WB. Wereldwijd kunnen nog altijd 1,7 miljard volwassenen geen financiële diensten gebruiken (Global Findex 2017). Het meest achtergesteld zijn vrouwen, mensen met een laag inkomen en kleine boerenbedrijven en ondernemingen. Door fintech hebben bijvoorbeeld mensen die in afgelegen landelijke gebieden wonen betere toegang tot financiële diensten en hoeft men niet meer uren in de rij te staan voor bankzaken. Maar fintech brengt ook risico’s met zich mee. Koningin Máxima gaat in haar toespraak in op het  belang van de ontwikkeling van veilige digitale publieke goederen die aansluiten bij de behoeften van de gebruikers om de risico’s tegen te gaan. Het gaat onder meer om de ontwikkeling van regelgeving voor de waarborging van cybersecurity, data privacy, veilige digitale identiteitsbewijzen en het stimuleren van digitale en financiële vaardigheden van gebruikers.

Andere sprekers zijn Kristalina Georgieva, directeur IMF en ambassadeur Bill Burns, president van Carnegie Endowment for International Peace. De digitale conferentie sluit aan op de vierde Annual Cybersecurity Supervision Workshop van het IMF die op 9 december wordt gehouden.

RVD, nr. 247