Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Technische Universiteit Eindhoven over wetenschappelijk onderzoek naar fotonica

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt op donderdagmiddag 16 februari een werkbezoek aan het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut (EHCI). Het onderzoeksinstituut is onderdeel van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en specialiseert zich in wetenschappelijk onderzoek naar onder andere fotonica. 

Fotonica is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de wisselwerking tussen licht (fotonen) en materie en wordt gezien als sleuteltechnologie in de digitale en technologische ontwikkelingen van de toekomst. De TU/e is een van de voorlopers en grondleggers van deze technologie. Het onderzoeksinstituut EHCI maakt samenwerking tussen verschillende onderzoeksgebieden mogelijk, zoals nanotechnologie, quantumtechnologie en elektrotechniek. 

Data kunnen door het gebruik van fotonica met de snelheid van het licht worden verstuurd. Hierdoor neemt energieverbruik af en de efficiëntie toe. Het bekendste voorbeeld van fotonica zijn glasvezelverbindingen, waarin breedbanddata met lichtsignalen verstuurd worden. Andere toepassingen zijn nieuwe sensoren voor medische diagnoses of sensoren om de versheid of samenstelling van voedsel vast te stellen. Het ECHI richt zich op de techniek om de nodige componenten voor het gebruik van fotonica, die microscopisch klein zijn, te ontwikkelen en samen te brengen in een microchip, zogenaamde geïntegreerde fotonica. 

Koningin Máxima gaat bij het EHCI in gesprek met wetenschappers en studenten van verschillende disciplines en spreekt met hen over het wetenschappelijk onderzoek en de mogelijke toepassingen van fotonica. Koningin Máxima bezoekt ook een ‘cleanroom’. In deze stofvrije laboratoriumruimte wordt onder zeer gecontroleerde omstandigheden onderzoek gedaan naar fotonica en fotonische toepassingen.
 

RVD, nr. 17