Staatsbezoek aan Slowakije - programma

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen dinsdag 7 tot en met donderdag 9 maart op uitnodiging van president Zuzana Čaputová een staatsbezoek aan de Slowaakse Republiek. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media begeleiden het Koninklijk Paar tijdens het staatsbezoek.

De Slowaakse Republiek bestaat dit jaar dertig jaar. Nederland en Slowakije werken zowel bilateraal samen als binnen de Europese Unie en de NAVO. Beide landen maken zich hard voor een open, inclusieve samenleving en voor democratische waarden en vrijheden. Belangrijke gemeenschappelijke thema’s hierbij zijn onder meer de rechtsstaat, educatie, mediavrijheid, emancipatie en steun aan Oekraïne. Zowel Nederland als Slowakije hechten daarnaast groot belang aan de transitie naar een circulaire economie, het tegengaan van klimaatverandering en het behoud van de biodiversiteit. Tijdens het staatsbezoek kijken beide landen hoe zij elkaar op deze gebieden kunnen versterken. Daarnaast is het staatsbezoek een bestendiging van de vriendschapsband.

7 en 8 maart: Bratislava

Het Koninklijk Paar wordt bij de start van het staatsbezoek op het Presidentieel Paleis in Bratislava officieel welkom geheten door president Čaputová. Na de ontvangst door de president legt het Koninklijk Paar in Devín een krans bij de ‘Poort van de Vrijheid’. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de mensen die tussen 1948 en 1989 zijn gedood tijdens hun vluchtpoging langs het IJzeren Gordijn. Later die middag nemen president Čaputová en burgemeester Matúš Vallo van Bratislava Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens een wandeling mee door het historische stadscentrum. De wandeling eindigt bij het monument voor de in 2018 vermoorde onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová. In aansluiting daarop spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Primaciálny Paleis met Slowaakse media, regeringsvertegenwoordigers en politie en justitie over het belang en behoud van persvrijheid en de bescherming van journalisten. In de avond biedt president Čaputová het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in muziekgebouw Reduta. Koning Willem-Alexander en president Čaputová houden tijdens het banket een tafelrede.

De tweede dag, Internationale Vrouwendag, begint het Koninklijk Paar met een discussie met Slowaakse jongeren over gendergelijkheid en vrouwenemancipatie. De jongeren spreken over hun ervaringen en hun kijk op de toekomst. Vervolgens ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima parlementsvoorzitter Boris Kollár in het Kasteel van Bratislava. Later die ochtend bezoekt het Koninklijk Paar het Business Forum ‘The future is now’ waar Nederlandse en Slowaakse innovatieve ondernemers ideeën en kansen uitwisselen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en circulaire economie. Hier worden meerdere overeenkomsten getekend om de samenwerking tussen bedrijven en organisaties uit beide landen verder te verstevigen. Hoe de circulaire economie in de praktijk wordt gebracht ziet het Koninklijk Paar aansluitend bij een inzamelpunt voor PET-flessen en blikjes. Met innovatieve sensortechnologie en AI is een statiegeldsysteem ontworpen waardoor recycling in Slowakije een vlucht heeft genomen. In de middag ontvangt minister-president Eduard Heger het Koninklijk Paar voor een regeringslunch. Vervolgens brengt het Paar een bezoek aan het LHBTIQ+ café Tepláreň. Voor dit café werden op 12 oktober 2022 twee mensen doodgeschoten vanwege hun geaardheid. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gaan in gesprek met nabestaanden en iemand die de aanslag heeft overleefd. In de namiddag vindt de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in Slowakije plaats. ‘s Avonds biedt het Koninklijk Paar president Čaputová als dank voor de gastvrijheid in het Nationaal Theater een concert aan van trompettist Eric Vloeimans met Juan Pablo Dobal, Oliver’s Cinema en Holland Baroque.

9 maart: Tatra-regio

Op de laatste dag van het staatsbezoek brengt het Koninklijk Paar samen met president Čaputová een bezoek aan de regio rondom het Tatra-gebergte in noordoost Slowakije. In Poprad bezoeken zij een hulpcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Slowakije grenst in het oosten aan Oekraïne en sinds het begin van de oorlog zijn ruim een miljoen Oekraïners die grens gepasseerd. Met behulp van veel vrijwilligers en hulporganisaties worden vluchtelingen opgevangen. Het Koninklijk Paar bezoekt vervolgens Spišská Sobota. Dit historische deel van Poprad is een voorbeeld van het cultureel erfgoed van Slowakije en van de Karpatenduitsers, een officiële minderheid in het land. In Liptovský Mikuláš bezoeken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en president Čaputová daarna een school waar zij met leerlingen in gesprek gaan over democratie en desinformatie. Via een speciale leermodule leren de kinderen over democratische waarden en het herkennen van nepnieuws. Het staatsbezoek wordt afgesloten in het Nationaal Park Tatra. Aan de rivier Belá licht een gids het natuurbeheer in het gebied toe en welke uitdagingen en maatregelen er zijn om de biodiversiteit in stand te houden en te verbeteren.

RVD, nr. 21