Koningin Máxima opent tentoonstelling Iris van Herpen: Sculpting the Senses en bezoekt tentoonstelling Viviane Sassen

Hare Majesteit Koningin Máxima opent dinsdagavond 28 november in Parijs de tentoonstelling Iris van Herpen: Sculpting the Senses in het Musée des Arts Décoratifs. Op woensdagochtend 29 november brengt zij een werkbezoek aan Maison Européenne de la Photographie waar zij de tentoonstelling Viviane Sassen – Phosphor: Art & Fashion bezichtigt en in gesprek gaat met jonge fotografen. 

Iris van Herpen: Sculpting the Senses

Dinsdagavond opent Koningin Máxima samen met Iris van Herpen het retrospectief Iris van Herpen: Sculpting the Senses. Het Musée des Arts Décoratifs, het grootste museum voor decoratieve kunsten in Europa, heeft Van Herpen genodigd te exposeren als eerbetoon aan haar vooruitstrevende ontwerpen. Van Herpen combineert traditioneel couture vakmanschap met het gebruik van innovatieve technieken. Deze tentoonstelling brengt de essentie van het werk van Van Herpen waarbij mode, hedendaagse kunst, design en wetenschap centraal staan samen. De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van negen thema’s zoals ‘Water and Dreams’ en ‘Skeletal Embodiment’; kenmerkende elementen in de ontwerpen van Van Herpen. Ook is het atelier van Van Herpen nagebootst en kunnen bezoekers zelf het ontwerpproces van nieuwe stukken ervaren. 

Na de opening krijgt Koningin Máxima een rondleiding waar zij spreekt met curator Cloé Pitiot en medecurator Louise Curtis en de samenstellers van de negen thema’s. Ook gaat Koningin Máxima in gesprek met betrokkenen van het museum en de studio van Van Herpen over de totstandkoming van de tentoonstelling. 

De tentoonstelling is van 29 november tot en met 28 april 2024 in Parijs te zien. Daarna zal de tentoonstelling doorreizen naar Brisbane, Singapore en Rotterdam. 

Viviane Sassen – Phosphor: Art & Fashion

Woensdagochtend bezoekt Koningin Máxima de tentoonstelling Viviane Sassen – Phosphor: Art & Fashion in het Maison Européenne de la Photographie. Ze krijgt een rondleiding door de tentoonstelling en spreekt met Sassen over haar werk. Ook ontmoet ze enkele Frans/Nederlandse fotografen die wonen en/of werken over de grens. 

Het Maison Européenne de la Photographie is een centrum voor hedendaagse fotografie en huisvest een brede collectie foto’s en video’s vanaf de jaren vijftig tot nu. Viviane Sassen – Phosphor: Art & Fashion is het eerste retrospectief van Nederlandse fotograaf Viviane Sassen in Frankrijk en bevat meer dan 200 foto’s, collages, video’s, kunst en mixed-media stukken. Naast eerder tentoongesteld werk, bevat de tentoonstelling ook nooit eerder vertoond archiefmateriaal. De tentoonstelling is langs twee lijnen opgebouwd; de onophoudelijke zoektocht naar nieuwe fotografische technieken en vormen en het belang van intimiteit in het werk van Sassen. Sassen heeft over de hele wereld geëxposeerd en neemt ook geregeld deel aan groepsexposities zoals in bijvoorbeeld FLASH | BACK in het Mauritshuis in 2022. In 2007 heeft Sassen de Prix de Rome gewonnen. De tentoonstelling is tot en met 11 februari te bezichtigen. 

RVD, nr.  261