Prins Constantijn en Prinses Laurentien bij 50e Gouden Kinderboekenweek te Amsterdam

Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn dinsdagavond 5 oktober 2004 in de Amsterdamse Stadsschouwburg aanwezig bij de opening van de Gouden Kinderboekenweek. De 50e Kinderboekenweek wordt geopend met het Gouden Kinderboekenbal. De Prins en Prinses reiken tijdens het bal een speciale jubileumprijs uit, de Griffel der Griffels. Ook nemen zij een eerste exemplaar van het Kinderboekenweekgeschenk 2004 in ontvangst getiteld Swing, dat geschreven is door Paul Biegel. De Kinderboekenweek is georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en vindt plaats van woensdag 6 tot en met zaterdag 16 oktober. Het thema is feest en muziek.

Het openingsprogramma van het Kinderboekenbal bestaat onder meer uit de uitreiking van de Griffel der Griffels, de prijs voor het beste Gouden Griffelboek van de afgelopen 50 jaar. Tijdens het openingsprogramma van het bal vertolken kinderen van diverse scholen liedjes uit de schoolmusical 'Na de Zomer'. Deze musical gaat over de voorbereidingen van een afscheidsavond van een groep 8 en is speciaal ter gelegenheid van de jarige Kinderboekenweek geschreven door Kim van Kooten, Henny Vrienten en Niek Barendsen. Na het openingsprogramma worden alle aanwezige kinderen uitgenodigd deel te nemen aan verschillende activiteiten op het bal zelf.

De Stichting CPNB verzorgt dit jubileumjaar verschillende jubileumactiviteiten. In dit kader heeft Prinses Laurentien op 16 juni een speciale Kinderboekenweektrein in gebruik genomen. De trein rijdt in de zomer en de herfst door heel Nederland.