De Koningin, Prins Constantijn en Prinses Laurentien wonen 7 juni 2007 Europese première Sahel Opera bij

Hare Majesteit de Koningin en Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn donderdagavond 7 juni aanwezig bij de Europese première van Bintou Were, een Sahel Opera in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

De Afrikaanse opera, gerealiseerd naar aanleiding van een idee van Prins Claus, is een coproductie van het Prins Claus Fonds, de Republiek Mali en Théâtre du Châtelet in Parijs. De première is onderdeel van het Holland Festival.

In de opera Bintou Were, een Sahel Opera staat een tocht centraal van een groep mensen die uit de Sahel regio naar Europa reizen waar zij hopen hun dromen te realiseren. De hoofdpersoon in de opera, Bintou Were, is in verwachting en hoopt haar kind in de Spaanse enclave Melilla ter wereld te kunnen brengen. De mannen in de groep claimen allen de vader van het kind te zijn en hopen op deze wijze hun "recht op asiel" geldend te kunnen maken.

De opera is gerealiseerd door een team van mensen uit verschillende landen in de Sahelregio. Dit geldt ook voor de castings van de zangers, dansers en de musici. Bijzonder is dat alle zangers in hun eigen taal zingen. De Sahel Opera is gecomponeerd door Zé Manel (Guinée-Bissau). Het libretto van de opera is geschreven door Koulsy Lamko (Tsjaad) en Wasis Diop (Senegal). De kostuums zijn van Oumou Sy (Senegal) en de choreografie ligt in handen van Germaine Acogny (Senegal) en Flora Théfaine (Togo). De muzikale begeleiding is in handen van Massambou Wele Diallo (Mali).

De opera Bintou Were, een Sahel Opera, beleefde zijn wereldpremière op 17 februari jl. in Bamako, Mali. Deze première werd bijgewoond door de erevoorzitters van het Prins Claus Fonds, Prins Friso en Prins Constantijn en hun echtgenotes.

Het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling stimuleert en initieert artistieke en intellectuele kwaliteit in de vorm van debatten, creatieve processen en artistieke producties. Het Prins Claus Fonds is een platform voor interculturele uitwisseling. In samenwerking met personen en organisaties vooral uit Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied realiseert het Fonds activiteiten en publicaties die bijdragen aan de positieve wisselwerking tussen cultuur en ontwikkeling.

31 mei 2007