Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo 2014 uit

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt zaterdagavond  25 april 2015 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar 2014 uit.

De Deense fotograaf Mads Nissen werd jaarwinnaar met een intieme foto van een Russisch homopaar, Jon en Alex. De internationale jury stelde dat dit beeld gaat over liefde als een globale kwestie, meer dan homoseksualiteit alleen.

Voor de 58e editie van de World Press Photo wedstrijd zijn in totaal 97.912 foto’s ingezonden door 5.692 fotografen uit 131 verschillende landen. Alle inzendingen zijn anoniem voorgelegd aan de jury in het kantoor van de World Press Photo organisatie in Amsterdam. De jury trok twee weken uit voor de beoordeling. Vanaf 18 april zijn de winnende persbeelden te zien in Amsterdam, daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden bijna 100 steden in 40 landen aangedaan.

De Prins is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en bevordert wereldwijd de fotojournalistiek en zet zich in voor de vrijheid van informatie. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie. 

RVD, nr. 90