Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo uit

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt donderdagavond 11 april 2019 in de Westergasfabriek in Amsterdam de prijs voor de ‘World Press Photo Foto van het Jaar’ uit. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden is bij de uitreiking aanwezig.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Prins Constantijn reikt de prijs voor de World Press Photo Foto van het Jaar uit aan John Moore.

Voor de World Press Photo Foto van het Jaar zijn zes foto’s genomineerd: slachtoffers van een vermeende gifgasaanval in Syrië (Mohammed Badra), het Almajiri jongetje (Marco Gualazzini), zwangerschap na FARC-zwangerschapsban (Catalina Martin-Chico), de verdwijning van Jamal Khashoggi (Chris McGrath), huilend meisje aan de grens (John Moore) en Akashinga - de dapperen (Brent Stirton).

De jaarlijkse World Press Photo wedstrijd beloont professionele fotografen voor de beste foto’s die het afgelopen jaar in de visuele journalistiek zijn gemaakt. Dit jaar zijn in totaal 78.801 foto’s ingezonden door 4.738 fotografen uit 128 landen. Vanaf zaterdag 13 april zijn de winnende persbeelden te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden in 100 steden en 45 landen vier miljoen bezoekers verwacht.

Prins Constantijn is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en bevordert wereldwijd de visuele journalistiek en zet zich in voor de vrijheid van informatie. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie.

RVD, nr. 71