Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien bij opening Holland Dance Festival

Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden wonen donderdagavond 3 februari 2022 in Amare in Den Haag de opening bij van de achttiende editie van het Holland Dance Festival.

De openingsvoorstelling is ‘Traces left within’ van het Nederlands Dans Theater I en bestaat uit ‘Toss of a Dice’ van choreograaf Jiří Kylián en twee nieuwe creaties van de choreografen Marco Goecke en Marina Mascarell. Het ballet van Kylián is geïnspireerd op het werk van beeldhouwer Susumu Shingu en op een gedicht van Stéphane Mallarmé. Het werk van voormalig NDT-danseres Marina Mascarell bevat vaak een spel van het herkennen van patronen om die vervolgens te overwinnen. De choreografie van Marco Goecke wordt gekenmerkt door vlijmscherpe en razendsnelle bewegingen. Tijdens de voorstelling wordt de Jiří Kylián Ring uitgereikt aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert aan de dans in Nederland. ‘Traces left within’ is ook via een livestream te bekijken.

Tijdens het Holland Dance Festival zijn zestig voorstellingen geprogrammeerd in Den Haag, Delft, Tilburg, Rotterdam en Amsterdam. In negentien verschillende producties tonen internationale gezelschappen, jonge talenten en dansers op de top van hun kunnen wat de hedendaagse dans te bieden heeft.

RVD, nr. 27