Prinses Alexia doopt schip van Van Oord

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexia der Nederlanden doopt zaterdag 9 september sleephopperzuiger Vox Alexia van Van Oord in Rotterdam.

Het schip ligt voor de doop afgemeerd aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Na de doop krijgt Prinses Alexia een rondleiding over het schip en spreekt zij met een aantal medewerkers, waaronder bemanningsleden en leden van de vereniging Young Van Oord.

De sleephopperzuiger is een baggerschip dat bijvoorbeeld zand, klei, slib van de waterbodem kan opzuigen en op een andere locatie kan deponeren. Het ondiepe ontwerp maakt het schip in het bijzonder geschikt voor kustbeschermingsprojecten. De Vox Alexia kan op vloeibaar aardgas (LNG) varen. Dit draagt bij aan een lagere CO2 voetafdruk vergeleken met conventionele sleephopperzuigers. Na de doop wordt het schip wereldwijd ingezet.

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf dat wereldwijd werkt aan waterbouwkundige projecten. Het bedrijf heeft 5.800 werknemers en werkte in 2022 aan meer dan 190 projecten in 42 landen. De onderneming bestaat 155 jaar.

RVD, nr. 200