Koninklijke Familie aanwezig bij uitreiking Prins Claus Prijs

Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prins Friso, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam aanwezig bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs aan de Indiase schrijfster Indira Goswami.

Voice-over:

De Indiase schrijfster, Indira Goswami, heeft in Amsterdam de grote Prins Claus Prijs ontvangen. Bij de ceremonie was ook Koningin eatrix aanwezig evenals andere leden van het Koninklijk Huis onder wie Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Prins Friso sprak over de unieke kwaliteiten van het werk van Goswami en reikte haar de prijs uit waaraan een bedrag van 10.000 euro is verbonden.

Els van der Plas:

De prijzen laten zien hoe belangrijk cultuur kan zijn in moeilijke omstandigheden.

Het zijn vaak mensen die economisch en politiek in moeilijke omstandigheden leven, werken en wonen en die daar aandacht voor vragen.

Voice-over:

En wat maakte deze schrijfster nou zo bijzonder?

Els van der Plas:

Ze schrijft in het Assamees en Assam is een groep mensen in India die al jaren gediscrimineerd worden, die het moeilijk hebben, die aangevallen worden door buurgebieden en zij heeft zich altijd hard gemaakt voor haar volk, zou je kunnen zeggen, maar bovendien, en dat is voor het Fonds heel belangrijk, ze schrijft prachtig. Ze heeft een prachtige stijl, ze schrijft poezie en romans en dat doet ze in het Assamees.

Maar haar werken zijn ook vertaald in het Engels, maar het is heel belangrijk, ook voor India omdat er zo veel talen zijn, om ook het Assamees te bevestigen door zo'n prijs te geven.

Indira Goswami:

Majesteit, leden van de jury, ik dank u voor deze werkelijk schitterende en zeldzame eer. Ik hoop oprecht dat ik uw verwachtingen kan waarmaken.

Dank u wel.

Voice-over:

Naast de grote Prins Claus Prijs, zijn er nog tien andere prijzen ter waarde van elk 25.000 euro.Deze prijzen worden in december en januari uitgereikt door Nederlandse ambassades in verschillende landen aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties.