Prinses Beatrix opent Koninkrijksjeugdparlement Sint Maarten

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent dinsdag 20 mei op Sint Maarten het Koninkrijksjeugdparlement.

Op initiatief van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk en het Comité Koninkrijksrelaties komt dit jeugdparlement van 20-22 mei bijeen op de Universiteit van Sint Maarten. In het parlement vinden debatten plaats door vijf teams uit het Koninkrijk: Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten en een gemengd team uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Carïbisch Nederland). De 50 jongeren spreken over thema's als onderwijs, cultuur, duurzame ontwikkeling en kinderrechten, waarmee zij hun visie geven op het heden en de toekomst van het Koninkrijk.

Prinses Beatrix houdt tijdens de openingsceremonie op 20 mei een korte toespraak. Tijdens de zittingsdagen woont zij een aantal onderdelen en ontvangsten bij, waarbij zij onder andere spreekt met leden van de deelnemende teams.
De Prinses is eveneens aanwezig bij de overhandiging van een geschiedenisboekje "Eenheid en verscheidenheid - 200 jaar Koninkrijk, Nederland en de zes Caribische eilanden in jaartallen". Ank Bijleveld, voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, overhandigt dit boekje aan de onderbouwleerlingen HAVO en VWO van de Sint Maarten Academy. Het boekje is door het comité gemaakt ter gelegenheid van de viering 200 jaar Koninkrijk.

Het Koninkrijksjeugdparlement is na de start van de viering op 30 november 2013 en het Grondwet Festival het derde evenement van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij het gezamenlijk verleden, heden en toekomst. En ook om te vieren wat alle inwoners van het Koninkrijk bindt: een democratie met gelijke rechten en plichten voor iedereen.

Prinses Beatrix maakt tijdens haar bezoek aan Sint Maarten van 19-22 mei gebruik van haar aanwezigheid om enkele organisaties te bezoeken waar zij beschermvrouwe van is, Unicef en de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Unicef heeft een project voorgedragen ter ondersteuning van de opvang en begeleiding van kinderen op Sint Maarten. De Prinses bezoekt het Belvedere Community Centre, waar zij wordt rondgeleid en een gesprek heeft over onder andere kinderrechten.
Als beschermvrouwe van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) bezoekt Prinses Beatrix de Nature Foundation Sint Maarten. Tijdens een boottocht door de lagune van Simpson Bay krijgt zij uitleg over de herbeplanting van mangroven en andere aspecten van het beheer van het natuurgebied.

RVD, nr. 126