Prinses Beatrix bij viering 25 jaar Genootschap Nederland-Aruba

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont zaterdagmiddag 19 november 2022 de viering bij van het 25-jarig bestaan van het Genootschap Nederland-Aruba. Het jubileum staat in het teken van de kracht van een eeuwenlange verbondenheid tussen de landen in het Koninkrijk. De viering vindt plaats in Theater Diligentia in Den Haag.

Prinses Beatrix woont de toespraken bij van antropoloog Francio Guadeloupe over ‘De erfenissen: over de schoonheid en tragiek van de Nederlandse Cariben’ en van historicus Gert Oostindie over ‘Het ongemak in de koninkrijksrelaties’. Gitarist Jean-Jacques Rojer verzorgt een optreden. Na afloop spreekt Prinses Beatrix met betrokkenen bij het Genootschap Nederland-Aruba.

Tijdens het jubileum spreekt ook rector magnificus Viola Heutger (Universiteit van Aruba) over de toekomst van het Arubaanse hoger onderwijs. Schrijver Frida Winklaar Domacassé draagt een aantal gedichten voor.  

Het in 1997 opgerichte Genootschap Nederland-Aruba zet zich in voor versterking van de banden tussen beide landen binnen het Koninkrijk. Al lang bestaan goede economische, sociale, educatieve, politieke en culturele betrekkingen tussen Nederland en Aruba. Vooral de laatste decennia heeft de verdieping een impuls gekregen, met name sinds de zelfstandige status als land Aruba binnen het Koninkrijk in 1986. 

Bestuur en deelnemers van het genootschap willen vanuit hun affiniteit met Aruba de band versterken, de belangstelling voor Aruba stimuleren en in Nederland een juist en evenwichtig inzicht in de culturele, maatschappelijke en staatkundige ontwikkelingen bevorderen.

RVD, nr. 293