Prinses Beatrix bezoekt Curaçao en Aruba

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden bezoekt dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 november Curaçao en Aruba. Het bezoek staat in het teken van het werk van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en sociaal-maatschappelijke initiatieven op de eilanden. Aanleiding voor het bezoek is het congres van DCNA over natuurvriendelijke oplossingen voor herstel van de ecosystemen op de Nederlandse Caribische eilanden. De Prinses is beschermvrouwe van DCNA.

Update 2/11/2023: Dit bericht is aangepast in verband met een gewijzigd programma.

Curaçao

Dinsdag 7 november: Landhuis Savonet en Nationaal Park Shete Boka

Dinsdagochtend brengt Prinses Beatrix een bezoek aan landhuis Savonet. Het landhuis uit 1662 bezat een van de grootste plantages van het eiland. In 2010 en 2018 is het gebouw grondig gerestaureerd. Het omliggende park is in beheer bij DCNA-partner Carmabi (Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation). Prinses Beatrix volgt een korte rondleiding door het museum in het landhuis. Daarnaast woont zij met een aantal basisschoolleerlingen een les natuureducatie bij. De kinderen leren hier over de gevaren van zwerfafval voor de natuur op het eiland. Vervolgens informeren medewerkers van Carmabi de Prinses over het klimatologische belang van het omliggende Christoffelpark en over opvang van dieren in de omgeving. Aansluitend bezoekt de Prinses Nationaal Park Shete Boka voor een toelichting op de natuur en de kustlijn aldaar.

Woensdag 8 november: Hòfinan Ser’i Otrobanda en diner bij gouverneur

Prinses Beatrix bezoekt in de ochtend Hòfinan Ser’i Otrobanda. Dit initiatief creëert buurttuinen in Willemstad om zelfredzaamheid en gezonde eetgewoontes van buurtbewoners te bevorderen. Het idee ontstond tijdens de coronacrisis toen families werden ondersteund met voedselpakketten. Door stadstuinen aan te leggen kunnen mensen zelf groente en fruit verbouwen, komen mensen met elkaar in contact en ontstaat er meer bedrijvigheid in de buurt. Het project wordt ondersteund door het Oranje Fonds. De Prinses krijgt een toelichting op het ontstaan en het belang van de buurttuinen en ontmoet vrijwilligers.  

Vervolgens bezoekt Prinses Beatrix Rif St. Marie en Hermanus, twee natuurgebieden die op initiatief van Carmabi met elkaar verbonden zijn via een brug. Hier krijgt de Prinses een toelichting op de opvang van watervogels en over het moerasgebied en de zoutpannen.

In de avond wordt Prinses Beatrix voor een diner ontvangen op het Gouvernementspaleis door gouverneur Lucille George-Wout.

Aruba

Donderdag 9 november: Jantje Beton, Telefon pa Hubentud, lunch bij gouverneur en Spaans Lagoen

In de ochtend bezoekt Prinses Beatrix de speeltuin Neptali Henriquez Park. Sinds 2010 zetten vrijwilligers en diverse initiatieven zich in om de speeltuin te onderhouden, te renoveren en uit te breiden. Zo wordt verval tegengegaan. De speeltuin geldt als een inspirerend voorbeeld voor andere speeltuinen die Jantje Beton op Aruba wil realiseren, in nauwe samenwerking met Arubaanse maatschappelijke organisaties. De stichting wil op verschillende locaties in het Caribisch deel van het Koninkrijk speeltuinen renoveren, zodat deze voldoen aan de veiligheidseisen en kinderen weer veilig buiten kunnen spelen. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Jantje Beton.

Vervolgens brengt Prinses Beatrix een bezoek aan het hoofdkantoor van Telefon pa Hubentud, de Arubaanse kindertelefoon. Komend jaar bestaat de organisatie 25 jaar. Inmiddels is de Arubaanse kindertelefoon zo succesvol dat ook kinderen en jongeren uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba bellen voor een luisterend oor. De Prinses spreekt met medewerkers en vrijwilligers over de aard en omvang van de sociale vraagstukken op Aruba en krijgt uitleg over de diverse werkzaamheden en projecten van de stichting. Afsluitend onthult zij het nieuwe logo van Telefon pa Hubentud.

Aansluitend biedt de gouverneur van Aruba, Alfonso Boekhoudt, de Prinses een lunch aan op Cas Ceremonial.

In de namiddag brengt Prinses Beatrix een bezoek aan het Spaans Lagoen, een wetland- en natuurgebied met mangrovebossen. Hier presenteren medewerkers van Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) het project ‘Turning the Tide', een klimaatadaptatie- en natuurherstelpilotproject. Het project vindt plaats in samenwerking met de Universiteit van Aruba, ScubbleBubbles Foundation en Wageningen University & Research en is mogelijk gemaakt door fondsen van het EU-programma RESEMBID. In de dichtgeslibde mangrovebossen worden geulen gegraven om slib op te vangen, met als doel de waterkwaliteit en kraamkamerfunctie van de mangroven te herstellen en de nabijgelegen koraalriffen te beschermen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het herstel van de koraalriffen door het plaatsen van twee typen kunstriffen. Tijdens een korte wandeling krijgt de Prinses een toelichting op het belang van mangrovebossen en koraalriffen voor natuurherstel en de biodiversiteit.

Vrijdag 10 november: Parke Nacional Arikok en DCNA-congres

In de ochtend brengt Prinses Beatrix een bezoek aan Parke Nacional Arikok. Hier is FPNA een project gestart om een op het eiland uitgestorven vogelsoort te herintroduceren in de natuur. Het dier heeft een beperkt verspreidingsgebied, waardoor herintroductie op Aruba des te belangrijker is. De Prinses woont een toelichting op dit programma voor behoud van biodiversiteit bij en bezichtigt de vogels op locatie. Tevens spreekt zij met betrokkenen over het belang van dit project.

In de middag woont de Prinses op de universiteit van Aruba de afsluiting bij van het DCNA-congres. Het evenement wil kennis- en ervaringsuitwisseling mogelijk maken, zodat samengewerkt kan worden aan natuurlijke oplossingen voor behoud en herstel van de ecosystemen in het Caribisch gebied. De zes betrokken parken presenteren hun aandachtpunten, oplossingen en samenwerkingsverbanden om het natuurbeheer op de Nederlandse Caribische eilanden te bevorderen.

DCNA bestaat uit de natuurorganisaties Aruba National Park Foundation (FPNA), Caribbean Research and Management of Biodiversity (Carmabi), Nature Foundation Sint Maarten, Saba Conservation Foundation (SCF), Sint Eustatius National Parks Foundation (Stenapa) en Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa Bonaire). De natuurorganisaties op de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn de samenwerking aangegaan omwille van verbeterd natuurbeheer, duurzame fondsenwerving, natuureducatie en kennisuitwisseling.

RVD, nr. 258