Prinses Beatrix aanwezig bij 125-jarig bestaan molen ‘Eendracht Maakt Macht’

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden bezoekt op zaterdagochtend 11 mei de molen ‘Eendracht Maakt Macht’ in Meterik, een dorp in gemeente Horst aan de Maas. De molen bestaat 125 jaar. Het jubileum wordt gevierd tijdens het molenweekend.

De Prinses krijgt tijdens haar bezoek een toelichting op de geschiedenis van de molen. Het beheer is in handen van de stichting Molen Eendracht maakt Macht. Dankzij de vele vrijwilligers is de molen een ontmoetingsplaats voor het dorp en worden er rondleidingen gegeven. De Prinses krijgt een rondleiding en spreekt met een aantal vrijwilligers.

De molen is nog steeds in bedrijf en maalt graan tot meel. Het meel is niet meer geschikt voor consumptie zoals vroeger het geval was, maar wordt nu gebruikt als grondstof voor veevoer. Over het maalproces en het onderhoud krijgt Prinses Beatrix uitleg van de molenaars. 
Ook neemt de Prinses een kijkje In het ‘Bakhuuske’ waar regelmatig brood gebakken wordt. Het ‘Bakhuuske’ is gebouwd in 2017 met grotendeels oude materialen. Daar spreekt de Prinses met de bakkers die brood bakken in een hout gestookte oven.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, de vereniging die zich inzet voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland.

RVD, nr. 97