Toespraak van Prinses Laurentien bij de opening van de Feria Internacional del Libro te Bogotá.

De toespraak is uitgesproken in het Spaans.

Geachte President Santos, burgemeester Peñalosa,heer López, heer González Villa, mevrouw Svetlana Alexievitch

Dames en Heren,

Het is een grote eer hier te mogen staan. Voor mij persoonlijk, maar ook voor mij als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Nederland is dankbaar voor de uitnodiging aan het Koninkrijk der Nederlanden om op zo’n belangrijk event als gastland op te treden. Op de Feria kunt u kennis maken met Nederlandse cultuur en literatuur, en met architectuur, urbanisme en design. Maar ook aan fietsen als alternatieve vorm van transport. Ons paviljoen is ontworpen door een van de bekendste Nederlandse architectenbureaus. Tijdens de  Feria is er een Nederlandse handelsmissie uit de creatieve sector naar Colombia gereisd met bedrijven op het terrein van architectuur, design, stedelijke ontwikkeling en fietsindustrie. Samen met Colombiaanse partners zoeken zij projecten om innovatieve oplossingen te bedenken en in praktijk te brengen. Nederland en Colombia zijn ook buurlanden dankzij de nabijheid van onze autonome landen in de Cariben: Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De buurlandrelatie geeft een bijzonder dimensie aan relatie tussen Nederland en Colombia.

De Nederlandse betrokkenheid bij de Feria is een uiting van deze uitstekende band. En de samenwerking tussen onze landen ontwikkelt zich verder en breidt zich uit. We werken bijvoorbeeld nauw samen op het gebied van water en landbouw. Sinds kort kunt u zonder visum reizen naar de landen van het Koninkrijk. In de Cariben en in Europa. Ook dat maakt de afstand tussen onze landen klein.

Het is niet alleen een eer om uitgenodigd te zijn als gastland van de Feria. Eenzelfde eer is het, ook voor mijzelf, om hier te zijn aan de vooravond van grote stappen richting vrede in Colombia. Ik heb diep respect voor de vorderingen die Colombia maakt op dit terrein.

Vrede is het fundament voor vertrouwen, voor welvaart, voor vooruitgang. Het is een thema dat door de eeuwen heen continue aandacht en inspanning vereist. Nederland zet zich daarom ook decennialang in voor vrede, veiligheid en recht en is ook in Colombia een actieve en betrokken partner op dit terrein.

Lessen uit het verleden kunnen ons hierbij helpen.

Zoals de lessen die we leren van de ervaringen van het Nederlandse meisje Anne Frank. Ze zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam.

Verstopt beschreef zij als kind haar ervaringen in een dagboek. Ze gaf hiermee een gezicht aan de vele slachtoffers uit die oorlog. Haar dagboek is zeer veel gelezen. Over de hele wereld. Haar verhaal overstijgt daarmee Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Ze is een gezicht geworden van slachtoffers van oorlog en vervolging wereldwijd.

U kunt nader kennismaken met haar bij de Anne Frank tentoonstelling in het Nederlandse paviljoen hier op de Feria.

De Feria del Libro is een viering van lezen en schrijven. Boeken laten een wereld voor je opengaan. Waarin je grenzeloos kunt nadenken. Over wie we zijn. Over waar we vandaan komen en waar we naartoe willen gaan. Maar het is ook een wereld van fantasie en van humor. Van troost en herkenning. Van verwondering en plezier. De Feria is ook een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zonder dat het uitmaakt waar ze vandaan komen, wie ze zijn en welk opleidingsniveau ze hebben

Ik wil u dan ook allen van harte uitnodigen om de sprong te wagen en de Nederlandse wereld binnen te treden. Ter gelegenheid van de Feria is een groot aantal boeken uit Nederland en de Caribische landen van het Koninkrijk vertaald naar het Spaans. Het voelt altijd bijzonder om je gedachten achter te laten in een land waar je boek vertaald is. Zodat ze ook daar de hoofden en harten bereiken van kinderen en volwassenen.

U kunt kennismaken met deze gedachten en hun bedenkers op het Nederlandse paviljoen. Ik hoop u daar later vanavond te zien.

Excellenties, Dames en heren,

Het is geweldig om hier te zijn. Ik dank u nogmaals voor de eer om hier in Colombia bij de opening van de Feria del Libro aanwezig te zijn. Colombia is een prachtig land. Uw gastvrijheid is groot en toont hoe goed de banden zijn tussen onze landen.

Boeken ontroeren. Laten je dromen. Over andere landen. En vrede.

Dank u wel.