Prinses Laurentien verricht 14 april 2008 internationale aftrap Amsterdam Wereldboekenstad in Parijs

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt maandag 14 april in Parijs een toespraak bij de internationale start van Amsterdam Wereldboekenstad 2008.

Amsterdam is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldboekenstad 2008. De presentatie vindt plaats in het hoofdkwartier van UNESCO. De Prinses is beschermvrouwe van Amsterdam Wereldboekenstad.

Amsterdam is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldboekenstad 2008. Sinds 2001 krijgt elk jaar een stad de titel World Book Capital en het verzoek een jaar lang het boek en het lezen intensief te promoten. Het jaar begint op 23 april 2008, World Book and Copyright Day en eindigt 22 april 2009. Amsterdam volgt de Colombiaanse hoofdstad Bogotá op.

Amsterdam profileert zich dit jaar internationaal als boekenstad en vrijplaats van het woord. Thema van Amsterdam Wereldboekenstad is Open Book, Open Mind (Een Open Boek, een Open Geest). Als zetel van grote uitgeverijen en drukkerijen heeft Amsterdam een rijke traditie als boekenstad. Het thema sluit aan bij de 17de eeuw toen in Amsterdam werk van schrijvers en denkers werd gepubliceerd dat in hun eigen land niet uitgegeven kon worden, zoals Descartes en Locke. Iconen van Amsterdam Wereldboekenstad zijn Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt.

Prinses Laurentien zal spreken over het wereldwijde belang van geletterdheid en de bestrijding van laaggeletterdheid. Zij zal UNESCO-landen vragen mee te werken aan het Amsterdam Initiatief tegen Laaggeletterdheid. Dit is een initiatief van Amsterdam Wereldboekenstad om voorbeelden te verzamelen van innovatieve methodes om te leren lezen en die naast het formele onderwijs ter beschikking te stellen. Deze goede voorbeelden kunnen in de loop der jaren worden vernieuwd en uitgebreid.

Amsterdam Wereldboekenstad wil dit bereiken met internationale partners, onder wie Stichting Lezen & Schrijven waarvan de Prinses oprichter en voorzitter is, Tata Consultancy Services Netherlands en de Nationale Unesco Commissie. Eind april 2009, bij het slot van Amsterdam Wereldboekenstad, zullen de eerste resultaten openbaar worden gemaakt en zal de volgende Wereldboekenstad worden opgeroepen het initiatief tegen laaggeletterdheid voort te zetten.

11 april 2008