Prinses Laurentien lanceert samenwerking Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en De Voorleeshoek

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden lanceert op woensdagmiddag 21 juni een samenwerking tussen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en De Voorleeshoek in Gilze. De samenwerking wordt op alle COA-locaties in Nederland geïmplementeerd. 

Het COA zorgt voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland tijdens hun asielprocedure. Asielzoekerscentrum Gilze (Azc Gilze) biedt onderdak aan maximaal 1200 vluchtelingen. Momenteel verblijven er ongeveer 150 minderjarigen op deze locatie waarvan ongeveer de helft in de basisschoolleeftijd. De Voorleeshoek is een online platform waar bijna 2000 voorleesfilmpjes op te vinden zijn. De filmpjes zijn combinaties van voorgelezen verhalen, ondersteund door prenten en muziek. De verhalen worden in verschillende talen voorgelezen. 
 
Het doel van de samenwerking tussen het COA en De Voorleeshoek is om het belang van voorlezen in de moedertaal en de Nederlandse taal bij asielzoekerskinderen en hun ouders onder de aandacht te brengen. De voorleesfilmpjes in de moedertaal dragen bij aan de taalbeheersing en taalcultuur thuis. Een goede beheersing van de taal thuis draagt weer bij aan de beheersing van Nederlands als tweede taal. Een deel van de voorleesboeken zijn dan ook afkomstig uit Nederland, waardoor kinderen kennismaken met de Nederlandse cultuur. Het andere deel van de boeken is afkomstig uit het land van herkomst, en biedt daarmee ook een weerspiegeling van de eigen cultuur. 
 
Na de lancering leest Prinses Laurentien kinderen die in het Azc Gilze wonen voor uit het Nederlandse prentenboek 'Kleine Kangoeroe' en geven de kinderen haar een rondleiding. Ook spreekt de Prinses met diverse betrokkenen over de totstandkoming van de samenwerking en het belang van taal als integratiemiddel. 
 

RVD, nr. 160