Prinses Margriet en Prinses Laurentien 8 februari 2011 bij uitreiking Routes Award

RVD, 27 januari 2011, nr. 25: Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Margriet der Nederlanden en Prinses Laurentien der Nederlanden zijn dinsdagmiddag 8 februari in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel aanwezig bij de uitreiking van de ECF Routes Princess Margriet Award.

Deze prijs van de European Cultural Foundation (ECF), in samenwerking met de ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken, is dit jaar toegekend aan de kunstenaars Šejla Kamerić en Kutluğ Ataman. Prinses Laurentien, president van de ECF, houdt een welkomstwoord. Prinses Margriet reikt de prijzen uit. De prijsuitreiking vindt plaats in aanwezigheid van prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid, Prinses van België.

Beide laureaten zijn zowel beeldend kunstenaar als filmmaker. Mevrouw Kamerić wordt, aldus de ECF, onder meer gewaardeerd voor de manier waarop zij de problemen rondom de ontwikkeling van de Europese identiteit laat zien. Haar werk toont de intimiteit van haar eigen ervaringen in een breder sociaal verband. Een bekend grafisch werk is haar zelfportret Bosnian girl (2003). De heer Ataman stelt, aldus de ECF, in zijn werk actuele thema's aan de orde als identiteit, metamorfose, gemeenschapszin, ontworteling en de grens tussen fictie en werkelijkheid. In zijn video-opstelling Küba (2009) en zijn recente werk Mesopotamian Dramaturgies geeft hij deze thema's een gezicht.

De ECF zet zich al meer dan 50 jaar in voor de culturele samenwerking in Europa. De Routes Princess Margriet Award is in 2008 in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van Prinses Margriet als president van de ECF. Met de toekenning van de Award worden denkers en kunstenaars geëerd die het Europese publiek met hun werk raken, en aan het denken zetten over de rol die cultuur en culturele diversiteit in onze samenleving spelen. Prinses Laurentien is president van de ECF. Zij is in 2007 Prinses Margriet opgevolgd die de functie meer dan 24 jaar bekleedde.