Prinses Margriet ontvangt boek over rol Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden ontvangt woensdag 16 april het eerste exemplaar van het boek De Nederlandse Koopvaardij in Oorlogstijd. De presentatie van het boek vindt plaats in Hotel New York in Rotterdam in aanwezigheid van verschillende koopvaardijveteranen en marineautoriteiten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Nederlandse koopvaardij een belangrijke rol bij het transport van troepen en materieel. Tijdens de jarenlange en wereldwijde inzet kwamen circa 3400 zeelieden om en werd de koopvaardijvloot meer dan gehalveerd. Waar in bestaande boeken in de regel de scheepvaart centraal staat, gaat het in dit boek om de ervaringen van de zeevarenden zelf.

Mede aan de hand van brieven, dagboeken en herinneringen komt de strijd op zee tot leven en krijgen ook het zeemansleven aan wal, de opvang in vreemde havens en de ervaringen van het thuisfront kleur. Ten slotte wordt de vraag beantwoord hoe het in Nederland na de oorlog was gesteld met de steun, aandacht en waardering voor de koopvaardijveteranen en hun gezinnen. De hoofdstukken worden afgewisseld met acht bijzondere portretten.

Het boek is een initiatief van de Stichting DdM, die persoonlijke verhalen uit onze geschiedenis voor een breed publiek beschikbaar maakt.

Prinses Margriet is petekind van de Nederlandse koopvaardij.

RVD, nr. 77