Prinses Margriet bij World Conference on Disaster Risk Reduction

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is aanwezig bij de Third United Nations World Conference on Disaster Risk Reduction die van 14-18 maart in Sendai, Japan, wordt georganiseerd. Zij woont de conferentie bij op uitnodiging van de Secretary-General for Disaster Risk Reduction van de Verenigde Naties. Ook zal de Prinses in Sendai door Hunne Majesteiten Keizer Akihito en Keizerin Michiko in audiëntie worden ontvangen.

De Prinses spreekt op de dag voor de opening de internationale jeugd toe op een jeugdforum dat gekoppeld is aan de conferentie. Tijdens de conferentie zelf zal Prinses Margriet speciaal de nadruk leggen op een goede voorbereiding van terugkerende natuurrampen en preventie van de (humanitaire) gevolgen van natuurrampen.

Met minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt Prinses Margriet een bezoek aan het door de tsunami in 2011 getroffen gebied en wonen zij samen twee sessies van de conferentie bij.

De Prinses is nauw betrokken bij het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Dit fonds is speciaal opgericht om mensen beter voor te bereiden op rampen. Naast voorlichting en training op het gebied van rampenvoorbereiding, helpt het Rode Kruis met waarschuwingssystemen en het opzetten van evacuatieplannen. Ook zorgt het Rode Kruis dankzij het fonds voor praktische hulp, zoals bijvoorbeeld verbetering van de kwaliteit van huizen, het planten van bomen, aanleggen van irrigatie of het verstrekken aan boeren van zaden die bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Zo zal natuurgeweld minder schade aanrichten.