Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven brengen officieel bezoek aan Canada

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven brengen donderdag 12 mei tot en met maandag 16 mei een officieel bezoek aan Ottawa, Canada. Het bezoek zou reeds in 2020 plaatsvinden in het kader van 75 jaar vrijheid. De Prinses en professor Van Vollenhoven ontmoeten onder meer gouverneur-generaal van Canada Mary Simon, minister-president Justin Trudeau en minister van Veteranenzaken Lawrence MacAulay. Ze spreken met veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij de bevrijding van Nederland en bezoeken het War Museum. De reis staat tevens in het teken van de Nederlands-Canadese relatie. Prinses Margriet is tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in Canada.

Donderdag 12 mei starten de Prinses en professor Van Vollenhoven het bezoek met de aanplant van een bed met Prinses Margriet-tulpen bij Stornoway, het huis dat de Koninklijke familie onderdak bood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna ontmoeten Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven de Dutch Canadian Parliamentary Friendship Group, een groep parlementariƫrs die zich richt op de Nederlands-Canadese vriendschap. Later op de dag vindt een bijeenkomst plaats met afgevaardigden van het Canadese Rode Kruis. Prinses Margriet is erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

Op vrijdag 13 mei bekijken Prinses Margriet en professor Van Vollenhoven met burgemeester Jim Watson van Ottawa in het stadhuis de foto-expositie over het leven van de Koninklijke familie in Canada ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens onthult Prinses Margriet in aanwezigheid van minister-president Trudeau een plaquette voor generaal Foulkes op militaire begraafplaats Beechwood. Deze Canadese generaal was betrokken bij de onderhandelingen over de Duitse capitulatie in 1945 in Wageningen. Na de onthullingsceremonie is er een ontmoeting op het terrein van Beechwood met minister-president Trudeau. In de avond vindt een receptie plaats met genodigden uit de Nederlandse gemeenschap in Ottawa en met Canadezen die een speciale band hebben met Nederland.

Prinses Margriet opent zaterdag 14 mei het Tulip Festival, een jaarlijks evenement waarin verspreid door de stad tulpen worden gepresenteerd als aandenken aan de rol van Canada bij de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de inspectie van de troepen houdt de Prinses een korte toespraak. De Prinses en de professor krijgen een rondleiding langs diverse onderdelen van het festival.

Prinses Margriet en professor Van Vollenhoven eindigen maandagochtend 16 mei hun reis met een bezoek aan het War Museum en een ontmoeting met minister van Veteranenzaken MacAulay. In het museum wordt een tentoonstelling bezocht en een krans gelegd. Aansluitend ontmoeten de Prinses en de professor hier veteranen, afgevaardigden van het ministerie van Veteranenzaken en betrokkenen bij het Royal Canadian Legion. Het bezoek aan Ottawa wordt afgesloten met een ontmoeting met gouverneur-generaal Simon.

RVD, nr. 131