Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven bij opening Holland Festival

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en mr. Pieter van Vollenhoven wonen zaterdagmiddag 5 juni in de Stadsschouwburg te Amsterdam de opening bij van het Holland Festival. De openingsvoorstelling is een familieversie van Henry Purcells opera King Arthur, naar een libretto van de dichter John Dryden, vertaald door Frans Kellendonk. De uitvoering is een coproductie van Combattimento Consort Amsterdam en de jeugdtheatergezelschappen Huis aan de Amstel en Theatergroep Maccus, onder muzikale leiding van Jan Willem de Vriend en onder regie van Liesbeth Coltof en Jos van Kan.
De Engelse barokcomponist Henry Purcell schreef King Arthur in 1691. Tijdens het Holland Festival wordt de semi-opera uitgevoerd zoals hij aan het einde van de zeventiende eeuw in Engeland werd gespeeld, als een combinatie van toneel en opera, met acteurs, zangers, koor en orkest. De gezongen en gesproken teksten vertellen samen het verhaal van de koning die op zoek is naar zijn geliefde. <<< John Dryden schreef een eigen versie van de beroemde middeleeuwse Arthur-sage. In zijn King Arthur dingen twee koningen naar de hand van de mooie, blinde, Emmelijn. De liefdesstrijd ontaardt in een oorlog tussen de fijnzinnige koning Arthur en de onbehouwen koning Oswald. De laatste ontvoert het meisje. Arthur gaat, geholpen door de magiƫr Merlijn, naar haar op zoek in een betoverd woud.

King Arthur wordt drie keer opgevoerd. Rond de opvoeringen zijn workshops samengesteld waarin de deelnemers - ouders en kinderen - kennismaken met opera in het algemeen en met King Arthur in het bijzonder. Verder is speciaal voor kinderen een Operawijzer gemaakt, een introductie tot de opera die bestaat uit een cd en een boekje. Op de Internetsite www.kingarthur.nl staat een spel waarbij kinderen koning Arthur kunnen helpen bij zijn zoektocht.