Mr. Pieter van Vollenhoven ondertekent samenwerkingsovereenkomst

Mr. Pieter van Vollenhoven ondertekent woensdagmiddag 9 juni als voorzitter van de stichting Nationaal Restauratiefonds (NRF) een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Amersfoort. Namens de gemeente ondertekent de burgemeester van Amersfoort, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf de overeenkomst. Door de samenwerking kunnen meer monumenten en particuliere woningen gerestaureerd worden en wordt het restaureren voor een eigenaar van monumenten en particuliere woningen procedureel eenvoudiger.

Amersfoort gaat gebruik maken van de Subsidie op termijn methode: de gemeente belegt de gemeentelijke subsidiegelden bij het Restauratiefonds en de eigenaar van het te restaureren monument of de particuliere woning krijgt na 15 jaar 100% subsidie uitgekeerd. Door het hanteren van dit subsidiesysteem kan met dezelfde middelen meer gedaan worden. Naar verwachting kan de gemeente Amersfoort jaarlijks 30% meer subsidieaanvragen honoreren dan voorheen.

Voor eigenaren van monumenten en particuliere woningen blijven met dit systeem de financieringslasten nagenoeg gelijk. De nieuwe regeling betekent wel, dat zij een complete financiering voor restauratieprojecten kunnen afsluiten. Financiering van het gedeelte van de restauratiesom dat niet door subsidies wordt gedekt kan desgewenst bij het NRF geschieden. Het voordeel daarvan is, dat de particuliere eigenaren van monumenten voor een totale restauratie slechts met één bank en één betaalloket voor de subsidies te maken hebben.