Mr. Pieter van Vollenhoven opent districtsstation Wegenwacht in Geldrop

Mr. Pieter van Vollenhoven opent vrijdag 18 juni 1999 het verbouwde districtsstation van de ANWB/ Wegenwacht Zuid Nederland te Geldrop.
Na de openingshandeling neemt Mr. Pieter van Vollenhoven een cheque in ontvangst die bestemd is voor het Fonds Slachtofferhulp.

Het districtsstation Zuid-Nederland is uitgebreid en aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd. Dit had te maken met de stijging van pechhulpaanvragen en de komst van nieuwe producten en diensten. In 1965 werd het eerste wegenwachtstation Zuid opgericht, een woonwagen in Heeze. In 1970 werd verhuisd naar een houten gebouw in Leende en in 1974 werd het eerste wegenwachtstation Geldrop geopend. In 1990 werd dit verbouwd en ging men landelijk van dertien naar vier meldkamers. In juni 1999 is de laatste verbouwing van dit station gereed.

<<< De meldkamer van dit ANWB/ wegenwachtstation verwerkt nu op jaarbasis ongeveer 280.000 pechmeldingen, waaruit circa 250.000 hulpverleningen ontstaan die vanuit de meldkamer aan de wegenwachten in Zuid Nederland worden doorgegeven. In de praktijk wordt 93% van de pechhulpaanvragen ter plaatse afgehandeld. Zuid Nederland omvat de complete provinciƫn Zeeland, Noord-Brabant en Limburg en voor een deel Zuid Holland en Gelderland.

De ANWB/ Wegenwacht werd op 15 april 1946 opgericht. De eerste zeven wegenwachten gingen op weg op oude Canadese legermotorfietsen. Vanaf begin jaren '60 werden de wegenwachtmotorfietsen geleidelijk aan vervangen door auto's. In 1960 werd het eerste wegenwachtstation "Pauwmolen" bij Delft in gebruik genomen. Op dit moment rijden er in Nederland 1000 wegenwachtauto's.