Mr. Pieter van Vollenhoven opent Winschoter monumentenpanden

Mr. Pieter van Vollenhoven opent woensdagmorgen 23 juni als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds in het centrum van Winschoten het gerestaureerde monumentencomplex aan de Blijhamsterstraat 13, grenzend aan de Torenstraat 36.

Sinds de jaren tachtig stonden de panden langdurig leeg. In 1992 vatte de gemeente het plan op het complex te slopen om plaats te maken voor sociale woningbouw en winkels. Na heftige kritiek op de sloopplannen, kwam het complex onder bescherming van de Monumentenwet. In 1994 werd de Stichting Acantus bouwen en wonen eigenaar van de panden. De fabriekshal werd ingrijpend verbouwd en dient nu als huisvesting voor patiƫnten die lijden aan preseniele dementie. Het gebouw, De Wold-Rank, werd in september 1998 opgeleverd. De voormalige directiewoning aan de Blijhamsterstraat is verbouwd tot negen huurappartementen en een winkelruimte. De verbouwing van het complex heeft vijf miljoen gulden gekost. De financiering kwam tot stand in samenwerking met het Nationaal Restauratiefonds.

De panden in neorenaissancestijl dateren uit het eind van de 19e eeuw. Het complex huisvestte de directiewoning, de winkel en de stoommeubelfabriek van de industrieel Abraham Kraak. Na 1941 zijn de panden aangekocht door de gemeente Winschoten en gebruikt voor de huisvesting van Rijksdiensten. Later hebben zich andere bedrijven in het complex gevestigd, waaronder de Groninger Regenkleding Fabriek.