Mr. Pieter van Vollenhoven bezoekt een drietal bedrijven in Twente

Mr. Pieter van Vollenhoven brengt dinsdag 19 oktober, in zijn functie van voorzitter van het Nationaal Groenfonds, een werkbezoek aan een drietal locaties in Twente. Twee daarvan betreffen agrarische bedrijven: een gemengd bedrijf (melkkoeien en varkens) en een melkveehouderij. De derde locatie is een landgoed dat valt onder de Natuurschoonwet.

De heer van Vollenhoven zal tijdens deze bezoeken met de eigenaren van gedachten wisselen over de praktische mogelijkheden die zij hebben om de natuurdoelstellingen, zoals uitgewerkt in het Programma Beheer van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, daadwerkelijk te realiseren.

Programma:

  1. Bezoek aan voorbeeldbedrijf " 'n Pol ", Boekelerhofweg 100, Enschede. Dit bedrijf ligt in het landinrichtingsgebied Enschede-Zuid. Voor het bedrijf is een 'Bedrijfsnatuurplan' opgesteld. Het natuur en landschapsbeheer vindt voornamelijk plaats in de vorm van zoom- en randbeheer. Deze zogeheten 'zoombiotopen' worden niet geploegd, bemest of bespoten. Daarnaast neemt het bedrijf ook deel aan een onderzoek in welke mate het oppervlaktewater door de veehouderij wordt belast.
  2. Bezoek aan landgoed 't Strootman', Strootmanweg 12, Enschede.Dit landgoed van ca. 20 hectare ligt, evenals bovengenoemd bedrijf, in het gebied "Boekelerhoek". In het kader van het Programma Beheer is hier 3 hectare grasland omgezet in natuur. De waardedaling van de grond is eenmalig afgekocht.
  3. Bezoek aan de maatschap Elzink, Oude Postweg 17, Deurningen.Deze melkhouderij ligt in het landinrichtingsgebied Enschede Noord. Over ca. 64% van de totale bedrijfsoppervlakte is een beheersovereenkomst afgesloten. De beheerpakketten zijn botanisch ingericht.