Mr. Pieter van Vollenhoven heropent kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther

Mr. Pieter van Vollenhoven verricht als voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds woensdag 26 april 2000 in Heeswijk-Dinther de officiële heropening van Kasteel Heeswijk.
Kasteel Heeswijk, ten zuidoosten van 's-Hertogenbosch, is een van de best bewaard gebleven kastelen in de provincie Noord-Brabant. Het kasteel heeft de afgelopen decennia een grootscheepse restauratie ondergaan. Het huidige kasteelmuseum geeft een beeld van de woonsituatie en de verzameltraditie uit het midden van de 19de eeuw.

Op dezelfde plek stond al in 1080 een voorloper van het huidige kasteel. Kasteel Heeswijk heeft meerdere malen een rol gespeeld in de geschiedenis. Zo lukte het Prins Maurits tot twee maal toe niet, maar zijn halfbroer Frederik-Hendrik in 1629 wel het kasteel in te nemen, zodat hij vervolgens 's-Hertogenbosch kon belegeren. In 1672 was de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV de ongenode gast op Kasteel Heeswijk tijdens zijn strijd tegen de Republiek.
In 1835 kocht André baron Van den Bogaerde van Terbrugge het tamelijk vervallen kasteel en startte direct met een grote verbouwing. Voor zijn groeiende collectie kunstvoorwerpen en curiosa, en de verzamelingen van zijn zoons, de jonkers Louis en Donat, werd het kasteel uitgebreid, op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel.

Eind jaren '60 heeft de laatste adellijke bewoner enig herstelwerk laten uitvoeren. Willem baron Van den Bogaerde van Terbrugge liet daarbij onder meer de spitsboogvensters vervangen door rechthoekige vensters en hij ontdeed de gevel van veel decoratieve ornamenten. Vanaf 1980 werden onder beheer van de barones en de Stichting Kasteel Heeswijk de fundamenten onder handen genomen. Vanaf dat moment was er ook een team van deskundigen bij betrokken, zoals een bouwhistoricus, een archeoloog, architecten, archivarissen en kunsthistorici. Omdat er gevaar voor instorting dreigde werd in 1997 begonnen met de restauratie van de 19de-eeuwse aanbouw. Er kwam een stalen skelet dat de voorbouw aan het middeleeuws deel van het kasteel verankerde. In 1998 en 1999 werd het middeleeuws gedeelte gerestaureerd, waarna begonnen kon worden met de herinrichting van het kasteel.

Bij het opnieuw inrichten is zoveel mogelijk de situatie rond 1860 als uitgangspunt genomen. De conservatoren hebben zich gebaseerd op de nog aanwezige kunstvoorwerpen, meubelstukken en andere interieuronderdelen, oude afbeeldingen, oorspronkelijke inventarislijsten en overig historisch materiaal.