Mr. Pieter van Vollenhoven pleit voor Belgische Raad voor de Transportveiligheid te Brussel

Mr. Pieter van Vollenhoven zal dinsdag 9 mei 2000 - als voorzitter van de Raad voor de Transport-veiligheid en als voorzitter van de International Transport Safety Association - voor een afvaardiging van de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel de komst van een Belgische Raad voor de Transportveiligheid bepleiten.

De heer Van Vollenhoven is uitgenodigd door de voorzitter van de Kamer van Volksvertegen-woordigers, de heer Herman de Croo, minister van Staat. De heer Van Vollenhoven pleit niet alleen voor het houden van onafhankelijke onderzoeken in het algemeen, maar in het bijzonder van transportongevallen. Dergelijke onderzoeken zijn principieel strikt gescheiden van het onderzoek naar de schuldvraag en tevens beoogt het onafhankelijk karakter te bewerkstelligen, dat niet bepaalde belangen (uitgezonderd veiligheidsbelangen) het onderzoek kunnen beïnvloeden.

In Nederland is op 1 juli 1999 de Raad voor de Transportveiligheid van start gegaan. Een discussie is nog gaande over een in te stellen Defensie-ongevallenraad. De heer Van Vollenhoven hecht zeer veel waarde aan de komst van een Belgische Raad voor de Transportveiligheid. Hij beschouwt een mogelijke samenwerking tussen Nederland en België op dit gebied als een bijdrage voor de onafhankelijkheid van het onderzoek en wellicht als een kostenbesparing.