Mr. Pieter van Vollenhoven bij heropening Oude Kerk Delft

Mr. Pieter van Vollenhoven is op vrijdagmiddag 22 september 2000 aanwezig bij de officiƫle ingebruikname van de Oude Kerk te Delft. Aan de restauratie van de kerk is drie jaar gewerkt. De heer Van Vollenhoven zal in zijn hoedanigheid van voorzitter van het Nationaal Restauratie Fonds een toespraak houden.

Bij de restauratie is het dak van de kerk opnieuw gedekt met leien en is het metsel- en voegwerk van de muren hersteld. De glas-in-lood ramen, waaronder een raam ter herinnering aan Koningin Wilhelmina, zijn opnieuw verlood. Tevens zijn er in de kerk voorzieningen aangebracht voor toeristenbezoek en voor culturele evenementen. De totale kosten van de restauratie bedragen ruim negen miljoen gulden.

Het oudste gedeelte van de naast het Prinsenhof gelegen Oude Kerk dateert van rond 1240. Daarna is de kerk vele malen verbouwd, waardoor het gebouw zijn huidige, onregelmatige karakter heeft gekregen. Het interieur stamt uit de zestiende eeuw en herbergt praalgraven van onder anderen Piet Heyn en Maarten Harpertsz. Tromp.