Mr. Pieter van Vollenhoven opent Huis Sonneveld in Rotterdam

Mr. Pieter van Vollenhoven stelt vrijdagochtend 16 maart 2001 in Rotterdam Huis Sonneveld officieel open voor het publiek. Het huis, een van de vooroorlogse witte villa's naast het Nederlands Architectuurinstituut, werd in 1933 opgeleverd. Het was het woonhuis van A.H. Sonneveld, directeur van de Van Nellefabriek. De villa is gebouwd volgens de beginselen van het Nieuwe Bouwen, met veel glas en staal. Huis Sonneveld is tijdens een grondige restauratie teruggebracht in de originele toestand en wordt toegankelijk als museumwoning.

Het huis werd indertijd ontworpen door het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt. De architecten van het Nieuwe Bouwen streefden geen monumentaliteit na, maar lieten de hoofdvormen van het gebouw bepalen door het gebruik dat er van gemaakt zou worden. Zij gebruikten moderne materialen en technieken, zoals beton en staalconstructies. Zij streefden naar functionele en hygiƫnische gebouwen. 'Licht, lucht en ruimte' werd de slogan van de Nieuwe Bouwers. De architecten bemoeiden zich ook nadrukkelijk met de inrichting van hun gebouwen. Al deze uitgangspunten zijn terug te vinden in Huis Sonneveld.

De inrichting van Huis Sonneveld is compleet gereconstrueerd in de toestand van 1933. Hoogglans verchroomde stalen buismeubelen, moderne verlichtingsarmaturen en bijzondere stoffen vormen de belangrijkste elementen van de inrichting. De erfgenamen Sonneveld stelden enkele tientallen originele objecten ter beschikking, evenals musea en particuliere verzamelaars. Enkele unieke stukken zijn speciaal voor de museumwoning in replica geproduceerd, zoals een indrukwekkende kaptafel naar ontwerp van Van der Vlugt.

De restauratie is in handen van architectenbureau Molenaar & Van Winden. Het Nederlands Architectuurinstituut heeft het huis in beheer gekregen en is verantwoordelijk voor de herinrichting en de museale voorzieningen. In het kader van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa, is Huis Sonneveld van april tot september deel van Thuis in Rotterdam, een rondleiding door Rotterdam met een bezoek aan twintig Rotterdamse woningen uit de laatste honderd jaar.