Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij doorsteken dam tussen Waal en Millingerwaard

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven geeft op woensdag 31 mei het startsein voor het doorbreken van de dam tussen de Waal en de Millingerwaard. De staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, is bij de openingsbijeenkomst aanwezig.

Door de damdoorbraak kan het rivierwater via een nieuw gegraven stroombaangeul het natuurgebied instromen. Daarmee is een mijlpaal bereikt in het realiseren van natuurgebied de Millingerwaard ten oosten van Nijmegen en de waterveiligheid van de Waal.

Naast de stroombaangeul zijn er vijf kwelgeulen gegraven, die niet alleen zorgen voor een verrijking van de natuur, maar mee stromen met de rivier als het water hoog staat. Zo kan de Waal aan het begin van de Nederlandse delta extra wateraanbod snel afvoeren. Bij hoogwater kan de waterstand in de Waal dan met zes centimeter dalen.

De Millingerwaard is onderdeel van natuurgebied de Gelderse Poort van Staatsbosbeheer, dat loopt van de Duitse grens tot iets voorbij Nijmegen. Ongeveer vijfentwintig jaar geleden werd het herstel van riviernatuur hier voor het eerst buitendijks vormgegeven. Het gebied bestond uit weilanden voor melkvee en maïsvelden. Nu zijn er rivierduinen en moerasbossen en leven er kuddes wilde paarden, bevers en otters. Het kwelwater is er zo helder dat Staatsbosbeheer er snorkelexcursies gaat geven.

RVD, nr. 123

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven zal niet bij dit evenement aanwezig zijn. Zie voor meer informatie RVD-bericht nr. 128.