17 september Streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Opsterland, Smallingerland en Ooststellingwerf

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân. Het bezoek staat in het teken van de toekomst van de provincie Fryslân, met de nadruk op duurzaamheid, de landbouwsector en de Fryske taal en cultuur.

Het streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân begint op het Ecomunitypark in Oosterwolde. Op dit bedrijventerrein ligt de focus op balans tussen economie en ecologie.

Vergroot afbeelding De Koning en Koningin fietsend door het Ecomunitypark in Oosterwolde
Beeld: ©ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken een fietstocht over het Ecomunitypark.

Het Koninklijk Paar bezoekt ECOstyle, producent van duurzame bestrijdingsmiddelen, en het Biosintrum, waar bijvoorbeeld onderzoek wordt gedaan naar bodemgezondheid. Deze organisaties zetten zich onder andere in voor duurzaam ondernemen en kennisuitwisseling.

Vergroot afbeelding Koning en Koningin in gesprek.
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar krijgt een toelichting op het Ecomunitypark.

Het Koninklijk Paar bezoekt duurzame kaasboerderij Kaasboerderij de Deelen, gelegen in het gelijknamige natuurgebied. Ongeveer 240 koeien produceren dagelijks 6000 liter melk, waarvan 75% voor de eigen kaasproductie van het bedrijf wordt gebruikt.

  • Koning en Koningin snijden samen een kaas met een kaasmes.
    Beeld: ©ANP
Vergroot afbeelding Karren vol met kazen.
Beeld: ©RVD
De boerderijkazen van De Deelen worden van melk van de eigen koeien gemaakt.
Vergroot afbeelding Koning en Koningin in een koeienstal in gesprek met agrariërs.
Beeld: ©RVD
Het Koninklijk Paar tijdens een rondleiding door de melkveehouderij van de kaasboerderij.

Na een rondleiding door de melkveehouderij en de kaasmakerij, gaat het Koninklijk Paar in gesprek met jonge agrariërs over de toekomst van de landbouw in Fryslân en de uitdagingen waar de nieuwe generatie in deze sector voor staat.

Vergroot afbeelding Koning en Koningin tijdens de Fryske les.
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar doet mee aan de Fryske les.

Fries (Frysk) is een officiële taal. Het is een verplicht vak in het basisonderwijs en een keuzevak in het middelbaaronderwijs in de provincie Fryslân. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn bij een deel van een les Frysk van havo/vwo-4-leerlingen van OSG Singelland in Drachten.

Vergroot afbeelding Koningspaar in een middelbareschoolklas.
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar doet mee aan de Fryske les.

Het Koninklijk Paar sluit het streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân af met een vaartocht langs skûtsjes op het startschip Zevenwolden. Skûtsjesilen is het wedstrijdzeilen met historische vrachtzeilschepen, dat onlangs is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Vergroot afbeelding Startschip de Zevenwolden.
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar vaart mee op het startschip de Zevenwolden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) voor een vaartocht langs skûtsjes.

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) organiseert sinds 75 jaar jaarlijkse zeilwedstrijden op de Friese wateren. Tijdens de vaartocht wordt gesproken over de betekenis van skûtsjesilen in Zuidoost-Fryslân.

  • Koning en Koningin op een Fries schip.
    Beeld: ©Patrick van Katwijk

    Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima poseren op de Zevenwolden, het startschip van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS).

Vergroot afbeelding Friese skûtsjes tijdens een vaartocht.
Beeld: ©RVD
Fryske skûtsjes tijdens de vaartocht met het Koningspaar.
Vergroot afbeelding Startschip de Zevenwolden
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar vaart mee op het startschip de Zevenwolden van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) voor een vaartocht langs skûtsjes.