27 mei Streekbezoek aan Noord-Limburg

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Noord-Limburg

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen een streekbezoek aan Noord-Limburg. Het Koninklijk Paar bezoekt de gemeenten Venlo, Bergen en Venray. Het streekbezoek staat in het teken van positieve gezondheid. Ook komt de invloed van corona op de streek gedurende het afgelopen jaar ter sprake.

Vergroot afbeelding Koningspaar in gesprek bij tafel met paprika's
Beeld: ©RVD
Bij een rondgang over de Brightlands Campus Greenport Venlo presenteren ondernemers innovaties in landbouw en gezonde voeding aan het Koningspaar.

Het streekbezoek Noord-Limburg begint in de gemeente Venlo. Hier wordt gesproken over het concept positieve gezondheid met vertegenwoordigers van het regionaal bestuur, het bedrijfsleven, de zorg en wetenschap in de regio. Op Brightlands Campus Greenport Venlo werken ondernemers, wetenschappers en studenten samen aan onderzoek naar gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circulaire economie. Tijdens een rondetafelgesprek spreekt het Koninklijk Paar met betrokkenen vanuit wetenschap, bestuur, bedrijfsleven en zorg over het begrip ‘positieve gezondheid’ en over het doel van Noord-Limburg om de gezondste regio van Nederland te worden.

Vergroot afbeelding Koning en Koningin bekijken Passiespelen.
Beeld: ©RVD
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken de repetitie van de Passiespelen, die al sinds 1931 worden opgevoerd in openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

In Tegelen bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de repetitie van de Passiespelen en spreken enkele acteurs en medewerkers. Er wordt gesproken over het belang van de lokale gemeenschap, zingeving en cultuur.

De Passiespelen worden iedere vijf jaar georganiseerd door een artistiek team en ruim 400 lokale vrijwilligers. Tienduizenden bezoekers komen op het verhaal over de lijdensweg van Jezus af. In 2020 zou de 21e editie worden gehouden. Door corona zijn de uitvoeringen een jaar uitgesteld. 

  • Koningspaar in natuurlandschap.
    Beeld: ©Provincie Limburg

    Het Koningspaar bij de oevers van de Maas in Landgoed De Hamert, onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen.

Het streekbezoek aan Noord-Limburg gaat verder in de gemeente Bergen. Tijdens een wandeling door het bos van Landgoed De Hamert, onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen, wordt stilgestaan bij de geschiedenis van dit natuurgebied en bij de betekenis ervan voor het milieu en voor bewoners uit de regio. Medewerkers van het Limburgs Landschap geven het Koninklijk Paar een toelichting op de werkzaamheden van hun stichting.

De wandeling eindigt aan de oevers van de Maas. Hier krijgen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uitleg over de gebiedsontwikkeling in Ooijen-Wanssum.
 

Vergroot afbeelding Koningspaar in rondetafelgesprek.
Beeld: ©Provincie Limburg
In het gemeentehuis van Venray spreekt het Koningspaar over mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren.

Het streekbezoek aan Noord-Limburg wordt afgesloten in de gemeente Venray, waar de mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren als thema centraal staat. Het Koninklijk Paar spreekt met professionals over de taboes die heersen rond mentale gezondheid en leggen uit hoe zij jongeren ondersteunen in de aanpak daarvan. Veel jonge mensen kampen met psychische klachten, angsten, depressies of (eet)problemen. 
 

Vergroot afbeelding Koningspaar in gesprek met jongeren.
Beeld: ©RVD
Het Koningspaar in gesprek met jongeren over mentale problemen en het doorbreken van taboes daarover.

Vervolgens vertellen jongeren aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima over hoe zij hun mentale problemen bespreekbaar leren maken en hoe dit bijdraagt aan hun positieve gezondheid. De jongeren hebben deelgenomen aan de pilot van het spel TABOEIEND Experience van de stichting Durf te vragen, waarmee ze leren taboes rond mentale gezondheid te doorbreken.

Tijdens het bezoek worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.