Koningin Máxima bezoekt Filipijnen voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling de Republiek der Filipijnen van maandagavond 29 juni tot en met woensdag 1 juli.

Vergroot afbeelding Koningin Maxima bezoekt een ananasplantage in de Filipijnen
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht.
Koningin Maxima bezoekt Melissa Garcia die succesvol ananassen verbouwt, mede door een lening, verzekering en sparen.

Koningin Máxima bezoekt het land op uitnodiging van de regering en de Centrale Bank.
Dinsdagochtend 30 juni heeft zij in Manilla gesprekken met vertegenwoordigers van internationale organisaties en de private sector over inclusieve financiering. 's Middags bezoekt zij de regio Tagatay die onder meer bekend staat vanwege de landbouw en het  toerisme. Zij spreekt daar met lokale ondernemers over wat financiële diensten als een bank- of spaarrekening, een lening of verzekering kunnen betekenen voor hun economische ontwikkeling.

Woensdag 1 juli is Koningin Máxima in Manilla aanwezig bij de lancering van de Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering waar zij ook een toespraak houdt. De nationale strategie is een plan van aanpak van de Centrale Bank voor een betere samenwerking tussen ministeries, semi-overheidsinstellingen en de private sector om de toegang tot financiële diensten voor de bevolking van het land te verbeteren. Voorafgaand aan de lancering heeft Koningin Máxima een ontmoeting met de Gouverneur van de Centrale Bank.

's Middags neemt Koningin Máxima deel aan een rondetafelgesprek met partijen die betrokken zijn bij de nationale strategie met onder meer de Centrale Bank, diverse ministeries als Financiën, Sociale Zaken en Ontwikkeling, Onderwijs, Handel en Industrie, en semi-overheidsinstellingen als de economische ontwikkelingsautoriteit, verzekeringsautoriteit en het bureau voor statistiek. Daarnaast is er een onderhoud met de minister van Financiën en spreekt zij met de voorzitter van het parlement en de president van de senaat.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).

RVD, nr. 228

Vergroot afbeelding Koningin Máxima bezoekt Filipijnen voor toegang tot financiële diensten
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Manilla, 1 juli 2015: Koningin Máxima houdt een toespraak in het Philippines International Convention Centre tijdens de lancering van de Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering. Zij bezoekt de Filipijnen voor toegang tot financiële diensten.