President van Polen brengt officieel bezoek aan Nederland

President Andrzej Duda van de Republiek Polen brengt op dinsdag 29 en woensdag 30 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Hij wordt hierbij vergezeld door zijn echtgenote, Agata Kornhauser-Duda. Op dinsdag woont de president samen met Zijne Majesteit de Koning de viering van 75 jaar bevrijding Breda bij. Op woensdag ontvangt minister-president Rutte president Duda.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
President Andrzej Duda van Polen brengt op dinsdag 29 en woensdag 30 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Hij wordt hierbij vergezeld door zijn echtgenote, Agata Kornhauser-Duda.

Dinsdagochtend 29 oktober ontvangt de Koning president Duda op Paleis Noordeinde. Na de inspectie van de erewacht vinden een audiëntie en een lunch plaats waar ook Hare Majesteit Koningin Máxima bij aanwezig is. De Koning en de president houden tijdens de lunch een toespraak. Vervolgens vertrekken de Koning en de president gezamenlijk naar Breda om daar de viering van 75 jaar bevrijding van Breda bij te wonen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©RVD
President Andrzej Duda van Polen en Koning Willem-Alexander inspecteren de erewacht.

Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. In Breda herinneren verschillende monumenten aan de bevrijding door de Polen. Breda staat de hele maand oktober stil bij de verbintenis met haar bevrijders.

Het bezoek start op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld. Ook generaal Maczek, die in 1994 overleed, ligt hier begraven. De Koning en president Duda leggen allebei een krans op het ereveld.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koning Willem-Alexander en president Duda leggen een krans op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Defensie
Koning Willem-Alexander en president Duda groeten het vaandel van 13 Infanteriebataljon (Air Assault) Regiment Stoottroepen Prins Bernhard van 11 Luchtmobiele Brigade.
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Defensie
Een 10-tal veteranen zijn aanwezig bij de officiële gebeurtenis op het Pools Militair Ereveld.

Aansluitend gaan zij bij scholengemeenschap De Rooi Pannen in gesprek met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen over hun kijk op vrede en vrijheid en welke bijdragen zij daar zelf aan kunnen leveren. Tot slot bekijken Koning Willem-Alexander en president Duda op de Grote Markt de vrijheidstocht met veteranen en historische voertuigen.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

RVD, nr. 242