Koningin Máxima brengt werkbezoek in het kader van laagdrempelige inloopvoorzieningen voor jongeren

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, brengt op woensdagochtend 25 januari in Utrecht een werkbezoek in het kader van de mentale gezondheid van jongeren. Het werkbezoek staat in het teken van initiatieven gericht op laagdrempelige hulp. In Utrecht zijn diverse voorzieningen voor en door jongeren gestart om hen mentaal gezond te laten opgroeien. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Vertegenwoordigers van drie initiatieven vertellen over wat zij doen voor de mentale gezondheid van jongeren. Zo organiseert GeluksCafés ontmoetingen op diverse plekken in Utrecht. GeluksCafés is een initiatief van GeluksBV en opgezet samen met jongeren. Studentenvereniging VIDIUS probeert samen met Power by Peers mentale gezondheid bespreekbaar te maken binnen het supportnetwerk van studenten zelf. Ze bieden studenten de cursus Mental Health First Aid (MHFA) aan waarin zij leren de meest voorkomende psychische problemen te signaleren en hierover het gesprek te voeren met elkaar. Het derde initiatief is Wachtverzachter. Wachtverzachter biedt ondersteuning van een getrainde ervaringsdeskundige aan jongeren die op de wachtlijst staan van de geestelijke gezondheidzorg. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan hun herstel vanuit eigen talenten en ontwikkeling. Naast individuele begeleiding worden er ook groepsactiviteiten georganiseerd. Tijdens het gesprek sluiten ook jongeren aan om te vertellen over hun ervaringen met deze initiatieven.

Aansluitend krijgt Koningin Máxima een rondleiding door het buurtcentrum. Ze bekijkt een korte voorstelling van Strijkplank Poëzie. Door middel van stand up comedy wil Strijkplank poëzie mentale gezondheid bespreekbaar maken. Vervolgens spreekt ze met vertegenwoordigers van Garage2020. Garage2020 zet zich in voor hulp die zo goed mogelijk aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Ook werken ze mee aan het programma Vleuten Versterkt, gericht op prestatiedruk in het onderwijs. Tot slot bezoekt Koningin Máxima BuKoJoU. Dit gezamenlijke initiatief van buurtteams, stichting KOOS en Jongerenwerk Utrecht richt zich op jongeren die zich neerslachtig of depressief voelen en biedt hen de mogelijkheid om hierover gezamenlijk en met professionals in gesprek te gaan.

Het bezoek wordt afgesloten met een gesprek met jongeren, vertegenwoordigers van de VNG en wethouders uit diverse gemeentes over de rol die gemeentes en de VNG kunnen spelen bij het versterken van initiatieven in de wijk en het onderwijs ten behoeve van de mentale gezondheid van jongeren. 

RVD, nr. 8