Koningin Máxima bezoekt onderwijsexpertisecentrum De Berkenschutse en inclusieve woonwijk Kloostervelden

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdagmiddag 28 juni 2023 een werkbezoek aan onderwijsexpertisecentrum De Berkenschutse en de inclusieve woonwijk Kloostervelden. Beide zijn verbonden met Stichting Kempenhaeghe in Heeze-Leende, een expertisecentrum voor mensen met complexe epilepsie, slaapstoornissen en neurologische leer- en ontwikkelingsstoornissen.

In De Berkenschutse spreekt Koningin Máxima met kinderen, ouders en leerkrachten over hoe de school onderwijs en specialistische zorg combineert. Ook bezoekt zij een klas voor praktijkonderwijs. Het centrum biedt passend onderwijs, vorming en begeleiding aan 660 leerlingen met epilepsie, langdurig zieke leerlingen, zeer moeilijk lerende leerlingen en meervoudig gehandicapte kinderen. Het vervolgonderwijs is met name gericht op leerlingen met autisme. De kracht zit in de multidisciplinaire benadering. Gespecialiseerde zorg, speciaal onderwijs, innovatie en wetenschap worden in nauwe verbinding met elkaar ontwikkeld en aangeboden.

In de nieuwe wijk Kloostervelden in Sterksel leven (zorg)cliënten en bewoners samen. Moderne zorgwoningen staan te midden van particuliere huizen en een brasserie en boerderij worden gezamenlijk gebruikt. Koningin Máxima gaat in gesprek met cliënten, bewoners en zorgverleners over het wonen en leven in de wijk. Vervolgens maakt zij een wandeling door de wijk om te ervaren hoe contactmomenten tussen buurtbewoners worden gefaciliteerd, onder meer op de boerderij.

Voorheen was op het terrein een instelling voor langdurige epilepsiewoonzorg gevestigd. Stichting Kempenhaeghe, de gemeente Heeze-Leende en ontwikkelaars hebben samen gewerkt aan het proces van omgekeerde integratie, waar de buitenwereld naar binnen is gehaald. Resultaat is een gewone woonwijk voor een gemeenschap van 176 zorgcliënten en inmiddels 600 ‘nieuwe’ bewoners waarin mensen met en zonder zorgvraag samen wonen, leven en werken. In 2021 ontving de wijk Kloostervelden de Brabantse Stijlprijs die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving.

RVD, nr. 161