Koningin Máxima en staatssecretaris Heijnen bezoeken Zeeman in kader van circulaire kledingindustrie

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vrijdag 23 juni samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat een werkbezoek gebracht aan Zeeman in het kader van de circulaire kledingindustrie. Zij bezochten de winkel en het hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn.

Tijdens het bezoek stond centraal hoe textielbedrijven omgaan met de circulaire economie. Zeeman geeft aan dat circulariteit een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsstrategie, om duurzamer te worden en de impact op het milieu te verminderen.

Koningin Máxima en staatssecretaris Heijnen spraken in de winkel over het project ‘RESALE’, waarbij Zeeman op innovatieve manier samenwerkt met ketenpartners en een sociale onderneming om tweedehandskleding in te zamelen en te verkopen.

Op het hoofdkantoor van Zeeman maakten Koningin Máxima en de staatssecretaris een rondgang, waarbij onder meer gesproken werd over het ontwerpen en inkopen van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en gerecyclede vezels. Ook manieren om kleding langer kwalitatief goed te houden en op termijn te hergebruiken kwamen aan bod. Zeeman werkt samen met leveranciers om verpakkingsmaterialen te verminderen en zo efficiënt mogelijk om te gaan met grondstoffen. Daarnaast werd gesproken over de invoering van leefbaar loon, in regio’s waar  een wettelijk minimum loon niet voldoende is om van te leven.

Tijdens een rondetafelgesprek met verschillende ketenpartners is gesproken over de dilemma’s die een rol spelen bij het verduurzamen van het primair proces en het toepassen van circulariteit in de kledingindustrie. Onder meer kwam aan bod hoe de mode-industrie de beweging kan maken naar een circulair businessmodel. En wat nodig is om leefbaar loon breed te implementeren. Ook werd gesproken over hoe andere retailers en producenten mee kunnen gaan in die beweging.

Zeeman is een Nederlands retailbedrijf dat is opgericht in 1967 en heeft in de loop der jaren  winkels geopend in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Portugal. Het bedrijf richt zich op het aanbieden van betaalbare producten van goede kwaliteit en heeft een eenvoudige en efficiënte winkelinrichting.

RVD, nr. 168