Koning bezoekt Franse luchtmacht

Zijne Majesteit de Koning heeft maandag 11 september een werkbezoek gebracht aan de Franse luchtmacht op vliegbasis Salon de Provence in Frankrijk. Het werkbezoek komt voort uit gesprekken over defensiesamenwerking die zijn gevoerd tijdens het staatsbezoek van de president van Frankrijk Emmanuel Macron aan Nederland. De Koning werd tijdens het bezoek vergezeld door luitenant-generaal Andre Steur, Commandant Luchtstrijdkrachten, en luitenant-kolonel Alphons Jacobs, Commandant 300 squadron.

Het bezoek begon met een vlucht in een Alpha-jet van de Patrouille de France, die na deelname aan een vliegshow in Belgiƫ vanaf Kleine Brogel weer naar de thuisbasis in Salon de Provence vloog. Aldaar kreeg de Koning een toelichting over de werkwijze van een helikoptereenheid voor speciale operaties en de Caracal helikopter die hiervoor gebruikt wordt. Deze Caracal helikopters worden ook ingevoerd bij het voor de speciale operaties om te vormen 300 squadron van de luchtmacht. Daarnaast werd er gesproken over de verschillende inzetmogelijkheden van de helikopter.

Met het squadron voor speciale operaties is de Koninklijke Luchtmacht straks in staat om samen met de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht en andere NAVO partners snel speciale operaties te voeren onder verhoogde dreiging. Speciale eenheden kunnen met de helikopter dieper in vijandelijk gebied gebracht worden om hun opdrachten uit te voeren.

RVD, nr. 223