Koning bij symposium Zorg op het Dorp

Zijne Majesteit de Koning is dinsdagmiddag 21 november in Schaijk aanwezig bij het symposium Zorg op het Dorp. De bijeenkomst staat in het teken van de kenmerken en de knelpunten rond zorg en welzijn op het platteland, van bewonersinitiatieven en van de kracht van kleine gemeenschappen. Het symposium is een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Nederland Zorgt Voor Elkaar en Taskforce Oost.  

Tijdens het symposium wordt de tweejaarlijkse Dorpsvernieuwingsprijs uitgereikt. De prijs is bedoeld voor initiatieven van bewoners en om succesvolle acties voor het versterken van de voorzieningen in dorpen te belonen. Dit jaar maken de dorpen Grijpskerk (Groningen), Mariënvelde (Gelderland) en Vledder (Drenthe) kans op de prijs.

De Koning is aanwezig bij een deel van het plenaire programma en bezoekt twee workshops. Deelnemers gaan hier aan de hand van praktijkvoorbeelden in gesprek over onder andere het organiseren van zorg in een dorp, over de rol van dorps- en gemeenschapshuizen en over huisartsen die naast hun artsenpraktijk ook een volwaardige apotheek leiden. 
Ook spreekt de Koning met de winnaar en de finalisten van de Dorpsvernieuwingsprijs over hun initiatieven om de zorgvoorzieningen in hun dorp te versterken en de leefbaarheid te vergroten. 

De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen is een samenwerkingsverband van alle provinciale verenigingen voor kleine kernen en dorpshuizen.  Nederland Zorgt Voor Elkaar is een landelijk netwerk van lokale burgerinitiatieven in wonen, welzijn en zorg. Een aantal apotheekhoudende huisartsen vormt het samenwerkingsverband Taskforce Oost. 

RVD, nr. 280