Koning en staatssecretaris Heijnen bezoeken onderhoudsbedrijf NS en opleidingscentrum Transdev

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdagochtend 23 mei samen met staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat een werkbezoek aan het onderhoudsbedrijf van NS in Amsterdam en aan het opleidingscentrum van mobiliteitsbedrijf Transdev in Haarlem. Het bezoek staat in het teken van de mensen die werken aan de bereikbaarheid van Nederland. Tijdens het werkbezoek komen onder meer de uitdagingen aan bod rond krapte op de arbeidsmarkt en het omgaan met agressie in het openbaar vervoer.

Het werkbezoek start bij het onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer van NS waar zowel preventief onderhoud als herstelwerkzaamheden aan binnenlandse en internationale treinen plaatsvindt. Bij het onderhoudsbedrijf werken 150 medewerkers aan het onderhoud. De Koning en de staatssecretaris gaan in gesprek met monteurs over hun werk en tijdens een rondleiding laten de onderhoudsmonteurs onder andere zien hoe zij zogenaamd vierkante treinwielen weer rond slijpen en hoe zij de nieuwste intercity’s onderhouden. Het bezoek aan het onderhoudsbedrijf wordt afgesloten met een gesprek over de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Het is voor NS steeds moeilijker om technisch personeel aan te trekken, terwijl technologie in de treinen belangrijker wordt.

Met een lesbus verplaatst het gezelschap zich daarna naar opleidingscentrum Transdev Academy in Haarlem. Tijdens de rit wordt gesproken over personeelstekorten en over initiatieven om nieuwe chauffeurs te werven om te voorkomen dat de dienstregeling moet worden aangepast of buslijnen moeten worden opgeheven. Ook wordt onderweg gesproken met zij-instromers die vanuit een andere beroepsgroep als chauffeur of machinist bij Transdev zijn begonnen.

In het opleidingscentrum sluiten de Koning en de staatssecretaris aan bij een les voor nieuwe chauffeurs en spreken zij aansluitend met ervaren chauffeurs over conflictsituaties die zij hebben meegemaakt, over hoe zij omgaan met agressie en stress en over de-escalerend handelen. Afsluitend wonen Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Heijnen een les bij over omgaan met agressie en spreken met de leerlingen over hun ervaringen en verwachtingen.
Transdev is het moederbedrijf van onder meer busbedrijf Hermes en bus- trein- en taxibedrijf Connexxion. Bij het opleidingscentrum in Haarlem volgen medewerkers zowel  individuele als klassikale trainingen en wordt ook lesgegeven in de verschillende voertuigen.

De Koning legt regelmatig werkbezoeken af met een minister of staatssecretaris. Aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden laten de bewindspersonen de effecten van het beleid zien.

RVD, nr. 137