Streekbezoek aan de Achterhoek (2014)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben 6 mei 2014 een streekbezoek gebracht aan de Achterhoek in de provincie Gelderland. De Koning en Koningin bezochten Borculo, Neede, Groenlo en Ulft.

Borculo

Het streekbezoek startte in de gemeente Berkelland. In het gemeentehuis in Borculo werd gesproken over de Achterhoek Agenda 2020. Doel van de Achterhoek Agenda 2020 is het realiseren van een duurzaam, aantrekkelijke en gezonde Achterhoek in 2020 en verdere toekomst. 

Neede

In Neede ontmoetten de Koning en Koningin een aantal inwoners in de 'huiskamerruimte' van Grandcafé De Hofmaat. Het dorp heeft te maken met een teruglopend inwonersaantal en vergrijzing. Om het dorp aantrekkelijk te maken en te houden voor jong en oud, organiseren de inwoners uiteenlopende activiteiten.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten een aantal  inwoners in de 'huiskamerruimte' van Grandcafé De Hofmaat
Beeld: ©ANP / Koen van Weel.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontmoeten een aantal inwoners in de 'huiskamerruimte' van Grandcafé De Hofmaat in Neede.

Zo maakten de Koning en Koningin in de Hofmaat kennis met de vertegenwoordigers van Achterhoek Connect. Dit is een digitale ontmoetingsplaats voor de inwoners van de Achterhoek waar zij contacten kunnen leggen en terecht kunnen met vragen over welzijn, wonen, zorg en dienstverlening. Het virtueel verbinden van mensen in buurten en wijken biedt kansen om eenzaamheid van mensen tegen te gaan.

Een ander voordeel van Achterhoek Connect is dat het mogelijk is via een tablet persoonlijke zorg te ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om veilig en langer zelfstandig thuis te wonen. Ook als de gezondheid en mobiliteit minder wordt. Enkele ouderen toonden de Koning en Koningin hoe zij hier in de praktijk mee omgaan.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP
Achterhoek Connect, een digitale ontmoetingsplaats voor inwoners van de Achterhoek.

Groenlo

In Groenlo bezochten de Koning en Koningin het Graafschap College. Deze grootste mbo-instelling in de Achterhoek trekt naast jongeren en volwassenen uit de regio, ook leerlingen buiten de regio aan. 

In een klaslokaal sprak de Koning met studenten van de mbo-richting Zorg & Welzijn over hun opleiding en hun problemen bij het vinden van stageplekken. Ook de aanbieders van de stageplekken, zoals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, namen deel aan het gesprek.

De Koningin sprak met studenten over ondernemerschap en eenzaamheid in het buitengebied. Het onderhouden van sociale contacten wordt moeilijker als voorzieningen in kleine kernen wegvallen en ouderen minder mobiel worden.

Ulft

Het streekbezoek werd afgesloten in de gemeente Oude IJsselstreek. In Ulft openden de Koning en Koningin het innovatiecentrum ICER. Dit centrum is onderdeel van het DRU-Industriepark; zeven gerenoveerde oude fabrieksgebouwen van de voormalige DRU ijzergieterij. Tijdens een rondleiding kregen de Koning en Koningin uitleg over de mogelijkheden die ICER biedt op het gebied van onderwijs, ondernemerschap en beeldende kunst.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hollandse Hoogte
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima openen het innovatiecentrum ICER.

De opening van ICER was ook de start van het toeristische project 'Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland'. Onder andere via de smartphone en websites is het mogelijk tweehonderd cultuurhistorische plekken in Gelderland te ontdekken. Binnen het project zijn verschillende startpunten. Eén van die startpunten bevindt zich in innovatiecentrum ICER.

Tot slot bekeken ze op het terrein gevestigde Nederlands IJzermuseum waarmee het streekbezoek werd afgesloten.