Streekbezoek aan de Kop van Noord-Holland (2014)

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben 12 september 2014 een streekbezoek gebracht aan de Kop van Noord-Holland. De Koning en Koningin bezochten Den Oever, Den Helder en Warmenhuizen.

Den Oever

Het streekbezoek startte in Den Oever. Tijdens een wandeling over de dijk, gelegen aan de haven van Den Oever, kregen de Koning en Koningin een toelichting over het project Waddenpoort Den Oever. Dit project richt zich op een duurzame economische en recreatieve groei van Den Oever. Aansluitend werd aandacht besteed aan getijdenturbines in de sluis van de Afsluitdijk. 

Den Helder

Bij het bezoekerscentrum van het historische Willemsoord kreeg het Koningspaar uitleg over de stedelijke ontwikkeling van Den Helder. Willemsoord is voor een groot deel gerestaureerd en huisvest naast nautische en culturele instellingen ook ondernemers. De Koning en Koningin maakten een wandeling over het voormalige Marine terrein om de ontwikkelingen te bekijken. Zo voerde de wandeling het Koningspaar onder andere langs de in aanbouw zijnde schouwburg en de Boerenverdrietsluis.

Bij deze sluis onthulde de Koning een sluitsteen, waarmee hij het startsein voor de restauratie van de sluis gaf. Na de restauratie is de aangrenzende jachthaven een getijdenhaven geworden waardoor de haven voor passanten van de wadden en de Noordzee beter toegankelijk is.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout
Koning Willem-Alexander onthult een sluitsteen als startsein voor de renovatie van de Boerenverdrietsluis.

Het bezoek werd afgesloten in het gebouw De Kathedraal op Willemsoord waar een rondetafelgesprek plaatsvond over de krimp en de kansen in de regio Kop van Noord-Holland. Er werd onder andere gesproken over de demografische ontwikkeling van de regio, het aanbod van voorzieningen, werkgelegenheid, vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt en over het ondersteunen en faciliteren van economische kansen voor de vijf economisch meest kansrijke clusters in de regio.

  • Beeld: ©ANP / Lex van Lieshout

    Koning Willem-Alexander en koningin Maxima nemen deel aan een rondetafelgesprek over de krimp en kansen in de regio.

Warmenhuizen

Het regiobezoek werd afgesloten met een bezoek aan het bedrijf Vezet in Warmenhuizen, gemeente Schagen. Het 100-jarige Vezet is een grote speler op het gebied van versgesneden groenten en fruit. Het bedrijf vervult een belangrijke rol in de agribusiness in de regio en zorgt voor veel werkgelegenheid in de regio. Het bedrijf heeft een Vezet Academy opgericht waar medewerkers een opleiding of cursus kunnen volgen.

Video streekbezoek Kop van Noord-Holland